IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Лайфстайл
10:30 | 14 февруари 2022
Обновен: 23:24 | 27 април 2024

Зърнали сте ги някога, но... Знаете ли за тези тайни функции във вашата кола?

Някои шофьори дори не предполагат за тяхното съществуване

По материала работи: Слав Велев
Зърнали сте ги някога, но... Знаете ли за тези тайни функции във вашата кола?

Всеки може да признае, поне пред себе си, че не винаги чете инструкциите дори за домакински уреди, които си е купил, като разглежда единствено най-важното. Същото се отнася и за автомобилите, а почти всички от тях, независимо от марката и модела, имат цял набор от полезни функции. За тях автомобилният инструктор няма да ви каже, като е напълно възможно през целия период на владеене на превозното средство дори да не забележите някои от тях. Затова и ви представяме няколко такива „тайни“ функции, които вършат отлична работа, стига шофьорът да знае за тях, пише АutoMedia.

Защита от заслепяване (вътрешно огледало)

Някои огледала в интериора на автомобила имат мистериозен светодиод в кутията. Плюс бутона за захранване. Но какво включва? Ако имате такова огледало, знайте, че е електрохромно. В допълнение към пряката си цел - да информира за ситуацията отзад, това огледало има и спомагателна функция. Състои се във факта, че светлината от колата зад вас не заслепява водача.

В огледалото са вградени две фотоклетки. Първият сензор анализира степента на осветеност пред автомобила. Вторият улавя светлината от фаровете на преминаващите автомобили, които карат зад вас. В случай на значителна разлика между осветлението отпред и ярък източник на светлина отзад, електрониката ще затъмни огледалото. За да изключите функцията за затъмняване, има бутон, който трябва да натиснете и задържите за 2-3 секунди.

Ако вместо светодиоди и бутон на тялото на огледалото има само лост, тогава това е обикновено огледало. За да предотвратите отблясъци, използвайте този лост, за да промените ъгъла на огледалото.

Вижте още тайни функции в ГАЛЕРИЯТА

Коментари

Новини Варна