IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
13:30 | 29 март 2022
Обновен: 05:00 | 23 март 2024

УАЗ-ката на Patriot! Единствената произведена бройка сега е в руски музей!

Уляновският автомобилен завод дори е получил патент за чудатия модел

По материала работи: Слав Велев
УАЗ-ката на Patriot! Единствената произведена бройка сега е в руски музей!

Уляновският автомобилен завод (УАЗ) е разработвал лимузина на базата на основния си модел - всъдехода Patriot. Руската компания дори е получила патент за чудатия модел, но в серия машината така и не се появила. А преди няколко години, заради неплатени такси към държавата, патентните документи били анулирани, предаде AutoMedia.

В онзи момент, руският автомобилен производител е успял да произведе само един-единствен екземпляр от оф-роуд лимузината, която дори взимала участия в различни официални събития. А сега, странният автомобил става част от от колекцията на музея на руската марка в Уляновск.

Документи за регистрация на лимузина на базата на "Патриот" от УАЗ са подали още през есента на 2009 година. Преобразуването на всъдехода в представителен автомобил, било сведено до удължено междуосие, появата на "вложка" в средната част на каросерията и допълнителен чифт врати. В кабината бил монтиран още един ред седалки, които са разположени срещу посоката на движение, а зад средната колона е поставена преграда със стъкло.

Според изданието "Панорама УАЗ", специалната разработка "съхранила всички свойства и качества на всъдехода, а в добавка е придобила изтънченост и лукс, както би следвало за лимузина“. По редица причини, които не са посочени, масовото производство никога не е стартирано, а патентните документи, както вече споделихме, са анулирани поради неплащане на таксата за подновяване.

Още през есента на миналата година стана ясно, че УАЗ не може да създаде нови продукти - за което в интервю потвърди лично директора на Уляновския автозавод Адил Ширинов. Казано с други думи, проектът на компанията за "руския Prado", явно няма да види бял свят, а завода за двигатели ЗМЗ не планира създаването на нови и по-модерни агрегати. За капак, от компанията считат, че модернизация на популярния високопроходим миниван "Буханка", се счита за безсмислена.

Още любопитни новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна