IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Лайфстайл
14:45 | 4 май 2022
Обновен: 04:30 | 25 април 2024

Зимната течност за чистачки – опасна в топлото. Знаете ли защо?

Повечето шофьори подценяват този проблем, но той не е никак малък

По материала работи: Слав Велев
Зимната течност за чистачки – опасна в топлото. Знаете ли защо?

Въпреки настъпването на пролетното затопляне на времето много шофьори продължават да използват зимната течност за чистачките на своя автомобил. Това важи основно за водачи, които са я сипали в края на зимния сезон и не искат тя да бъде изхабена напразно. Тоест, така и така съм дал пари, нека си я използвам. Това обаче може да бъде опасно, предупреждават експерти, пише AutoMedia.

Когато топлото време настъпи, пътищата изсъхват и консумацията на този препарат рязко спад. И в колата изведнъж остава почни пълен резервоар със зимна течност, от чиито свойства за предотвратяване на замръзването вече никой не се нуждае. Шофьорът обаче я използва за измиване на предно стъкло, тъй като това му изглежда логично, а и „всички го правят“, така че не би трябвало това да представлява проблем.

Всъщност е точно обратното. Факт е, че основата на всяка течност от този вид е или изопропилов, или метилов алкохол. И двата са отровни, като първият е по-малко опасен, а вторият – повече. А в края на зимния сезон дори по-малко опасният – изопропилов алкохол, да остане в резервоара, шофьорът ще продължи да вдишва неговите пари всеки път, когато реши да напръска стъклото.

През зимата тази опасност за здравето е приемлива в някаква степен, защото това е начинът за размразяване на прозореца. Защо обаче трябва същата тази мръсотия да се диша и през лятото? Да не говорим, че зимната течност има силна и гадна миризма, като при изопропиловия алкохол тя е много по-голяма.

Освен това, съставът на „зимната" течност за измиване не е подходящ за използване през лятото. Всъщност, през топлия сезон малко върху стъклото се лепят по-различни замърсители. Това са, например, насекоми, частици от асфалта, които са размекнати от слънцето, както и цветен прашец. И за тяхното отстраняване е нужен различен състав на течността. Те не се намират в зимния вариант и затова трябва да се използва летен.

Затова и най-логичното действие в този момент е да се отървете от „зимната“ течност за чистачки, независимо, че сте дали пари да нея. Най-лесният начин за това е тя да бъде изпръскана наведнъж, като се препоръчва това да бъде направено на автомивка. Така веществото ще изтече в канализацията, а след това и в пречиствателната станция. А вие ще можете да отмиете остатъците от течността, останали върху стъклото.

Още интересни автомобилни новини четете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна