IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
11:00 | 23 октомври 2022
Обновен: 22:04 | 29 април 2024

В сезона на кестените: Как да ги използваме в домакинството и козметиката?

Има хора, които събират плода за късмет или пари, други пък ги държат в джоба, за да се отърват от негативната енергия

По материала работи: Слав Велев
В сезона на кестените: Как да ги използваме в домакинството и козметиката?

Намираме се в края на сезона на кестените у нас. Навсякъде по земята минаваме покрай тях и ги подритваме - дойде време за окапалите т.н. "конски кестени". Толкова са много, а рядко човек се замисля, че са ценни за домакинството.

Обикновеният конски кестен е много популярен за отглеждане по паркове и градинки в градовете. Но може и да се засажда от пчеларите като медоносно дърво, защото пчелите събират много нектар от цветовете му. Най-важно е да се знае, че конският кестен не се яде, но помага при дихателни проблеми, противовъзпалително средство е и има широко приложение в медицината и фармацията, пише "24 часа".

Ползите и употребите му са много и най-различни. Има хора, които събират кестените по улицата за късмет или пари. Други пък вярват, че ако ги държат в джоба, ще се отърват от негативната енергия. Трети ги използват за прогонване на молци. Рецептата е лесна. Трябва да се сложат само няколко в гардеробите, шкафчетата и скриновете. Хубаво е да се подменят с нови през месец-два. Може да се наредят кестени и прозорците, за да прогонват паяците.

Конските кестени, които обикновено подритваме по улиците в парка, може да ги съберем в една торбичка и да ги включим към домашната си козметика. Те са много полезни за кожата, защото я подхранват и подмладяват. Кестеновата пулпа има силен стягащ ефект. Наличието на голямо количество танин и калий регулира производството на мазнини и действа отпускащо върху мускулите на лицето. Затова спокойно и уверено може да използваме кестеновата пулпа за приготвянето на маски за лице. За да направите маска, е необходимо първо да сварите няколко кестена, а после ги обелете и пасирайте в блендер. Добавете към получената смес 1 ч.л. мед и 1 ч.л. лимонов сок. Тази комбинация ще помогне за премахването на пигментни петна и белези от пъпки и акне. Нанесете получената хомогенна смес и я оставете да подейства за 15-20 минути. После премахнете с топла вода. Хубаво би било да повтаряте тази процедура два пъти седмично.

През студените месеци може да омекотите и да подхраните и ръцете си с домашно приготвен крем. Използвайте 10-15 кестена, които трябва да сварите и пасирате на пюре. Добавете към сместа 1 чаена лъжичка течен мед, малко лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре, за да получите гладка смес. Хубаво е да съхранявате в кутийка с капаче. Нанасяйте върху ръцете и оставяйте да престои 15-20 минути, като може да слагате ръкавици. После измивайте с хладка вода.

Конските кестени са и чудесно средство за направата на домашен омекотител за дрехи. Нарежете на ситно няколко и ги оставете да престоят в 300 мл вода за 12 часа. На другия ден прецедете получената бяла течност. Съхранявайте я в хладилник, но побързайте да я използвате до 3 дни. Ако искате, добавете няколко капки етерично масло по избор, за да ухаят дрехите ви на хубаво.

Домашен прах за пране от конски кестени се приготвя, като изсушите голямо количество във фурната. После ги стрийте на прах в хаванче или блендер. С този прах накисвайте силно замърсени дрехи в леген с топла вода. Може да превърнете тази рецепта и в домашен душгел за тяло. Само трябва да го смесите с малко вода и различни ароматни етерични масла.

Коментари

Новини Варна