IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Лайфстайл
16:30 | 4 януари 2023
Обновен: 23:16 | 13 април 2024

Защо през зимата колата ни завива надясно, завъртим ли волана наляво?

Експерти съветват шофьорите да не използват техники, за които не са готови

По материала работи: Слав Велев
Защо през зимата колата ни завива надясно, завъртим ли волана наляво?

Не винаги колата се държи така, както сме свикнали. През зимата автомобилът може много често да показва „грешни“ реакции дори в отговор на прости действия на водача. Например, при завъртане на волана наляво, превозното средство може да започне активно да завива надясно, което създава опасна ситуация на пътя. Какво се случва и как шофьорът да се измъкне от подобна ситуация, разясняват експертите от Youthmechanics, пише AutoMedia.

Ние сме свикнали с много прост модел на взаимодействие с автомобила, когато ясните действия от наша страна трябва да доведат до същия адекватен отговор от самата кола. Но животът често поднася неочаквани изненади. Това се случва особено често през зимата. Защо е така?

Основната причина е, че точно по това време на годината умните асистенти за активна безопасност са в най-беззащитно положение. В крайна сметка те могат да повлияят на ситуацията само, когато колелата са в контакт с пътя. Понякога коефициентът на сцепление може да бъде толкова нисък, че техният положителен принос за решаването на проблема е незначителен.

Човек обаче е в състояние да държи ситуацията под постоянен контрол, като анализира поведението на автомобила и прави необходимите корекции в своите действия. Нека си представим проста ситуация. Наближаваме лек и следователно скоростен десен завой, но пътят е покрит с лед. Завъртаме волана надясно в очакване на адекватна реакция от колата. Но той не идва - по някаква причина автомобилът не се подчинява.

В този момент системата за стабилизация усърдно се опитва да направи нещо, спирачките активно се опитват да забавят движението, а системата за преразпределение на въртящия момент се опитва да повлияе на управлението и все пак да насочи колата по необходимата траектория. Както стана дума вече, върху лед и при висока скорост, тя няма да успее. Нещо повече - колата се превръща в тухла, която се носи към външния бордюр.

Тухлите обаче също могат да бъдат контролирани! Това изисква интелигентност и разбиране на физиката на процеса при влизане на кола в завой. Колата тръгва направо, само защото комбинацията от скорост и ъгъл на завиване влиза в конфликт с ниския коефициент на триене. Гумите не могат да поддържат контакт с пътя, а също така и траекторията на автомобила.

Всичко изглежда загубено, но не е точно така. Ако при завъртане на волана надясно колата отиде направо, тогава може би в тази ситуация започването на завъртане на волана наляво ще даде някакъв резултат. Когато воланът се върне в „права“ позиция, поведението на автомобила ще започне да се променя и той отново ще се опита да влезе в десния завой. И не само поради факта, че предните колела ще възстановят контакта с повърхността, тъй като намаляването на ъгъла на тяхното въртене ще намали натоварването върху контактното петно. Ще се случи нещо друго.

В момента на „зацепване“ на предните гуми, задните, които преди това са били в относително надежден контакт с пътя, внезапно ще преминат към поднасяне и под действието на центробежна сила ще започнат да изместват задната ос наляво, вкарвайки колата в завоя. И това ще се случи дори на фона на работата на най-съвременната стабилизационна система. Която от безсилен яд ще изскърца със спирачки и активни диференциали, защото в този момент колата е преминала в парадоксален екстраконтрол.

А движението на волана наляво, тоест в посока на намаляване на ъгъла на въртене на предните колела, ще доведе до все по-активно завиване на автомобила надясно. И въпреки че това явление се среща и на летния асфалт, през зимата то се проявява най-ясно.

Описаният режим има и „тъмна“ страна. Поради такава необичайна реакция машината може да получи прекомерен свръхвъртящ момент, за който шофьорът да не е готов. Накратко - не влизайте в завой със скорост, която изисква от водача да използва сложни техники за шофиране.

Коментари

Новини Варна