IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Лайфстайл
16:40 | 16 декември 2023
Обновен: 16:09 | 28 април 2024

Защо някои шофьори носят тенджера със себе в студа?

Евтино пособие за лесен старт на двигателя при минусови температури

По материала работи: Слав Велев
Защо някои шофьори носят тенджера със себе в студа?

Как оцеляват тези, които живеят там, където температури от -20 са норма? Карат ли колите си? Отговорът на последния въпрос е положителен, но тези шофьори са много по-находчиви в студеното време.

И в настъпващите студове у нас не са малко родните шофьори, които гледайки тъжните опити на акумулатора и стартера да завъртят коляновия вал, понякога искат да се откажат от това безполезно начинание и да отидет до автобусната спирка. Топъл гараж - това трябва да поискате от Дядо Коледа! Приказният старец обаче няма да може да се справи с всички подобни желания. Така че, следвайки старата поговорка, ще трябва да преоткрием колелото, пише AutoMedia.

Но това е в нашите географски ширини, а какво да кажем за хората на север? На много места там дори няма автобуси. Някои, които имат по-съвременни екстри, разполагат със специален нагревател, но той доста скъп, а други не гасят колата през зимата, но само ако татко им има нефтена платформа. Останалите 99,8% от автомобилистите от северните региони имат просто и ефективно решение, което им позволява да стартират двигателя при всякакви студове.

И така, проблемът е в моторното масло, което при силен студ се превръща в гъста и трудно преносима смазка. То трябва да се загрее, което иначе прави допълнителният нагревател, загрявайки и „задвижвайки“ антифриза по веригата на двигателя. Как да постигнем подобен ефект без такава екстра?

Ще ви трябва т.нар. индустриален сешоар, който можете да закупите от строителните хипермаркети и съвсем обикновена тенджера. В последната се пробива дупка, където сешоарът може лесно да се побере под ъгъл от 45 градуса. След това е въпрос на технология: полученият самоделен нагревател се поставя под картера, в който е цялото масло, изтекло през нощта, и се включва в контакта. Остава само да почакате.

Индустриалният сешоар, подсилен с металната тенджера, бързо ще загрее смазката, което от своя страна значително ще улесни не само стартирането, но и празния ход, намалявайки значително износването на стените на цилиндъра, пръстените и самите бутала. Просто, евтино, продуктивно! И най-важното, всеки може да го направи, защото инвестицията съвсем не е голяма.

Още новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна