IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Лайфстайл
16:40 | 25 декември 2023
Обновен: 15:01 | 29 април 2024

Изкуственият интелект променя шофирането и колите

Вижте кои автомобилни технологии ще попаднат под влиянието на AI

По материала работи: Слав Велев
Изкуственият интелект променя шофирането и колите

2023 ще бъде запомнена като годината на изкуствения интелект (Al). Всички говорят за него, като някои се страхуват, а други го хвалят. Той се превърна в глобална тема, засягаща много аспекти, в това число и автомобилите.

Някои хора използват термина „изкуствен интелект“, за да опишат технологии, които сами те се създали, въпреки че времето им още не е назряло. Според тях, в тази категория попадат дори роботи и дроиди, познати от филми като „Терминатор“, „Междузвездни войни“ и „Блейд Рънър“. Реалността обаче ни казва, че това са компютри, свързани с мрежата и обучени чрез милиарди и части информация, пише AutoMedia.

Следователно сценариите от научната фантастика са далеч. В същото време обаче изкуственият интелект все повече и повече ще завладява нашите автомобили. Ето 5 технологии, които ще се променят основно с помощта на изкуствения интелект.

Истинско автономно шофиране

За автономното шофиране се говори от доста време. Някои производители все още вярват в него, други изглежда, поне временно, са се отказали да го развиват. В момента започват да се появяват първите примери от ниво 3, т.е. с ограничени възможности за управление на волана, спирачката и газта. Изкуственият интелект може да бъде истинският фактор, който променя играта.

Автомобили, способни да се управляват сами благодарение на все по-усъвършенствани и прецизни сензори (радар, камери, лидар), чиито данни се обработват в реално време от AI, способен да взема решения в различни сценарии. От градски трафик до дълги пътувания по магистрала. Системи, способни да се учат от време на време, за да се адаптират по-добре към различни ситуации. И с функции за прогнозиране, базирани на информация от сателитната навигация или външни източници.

Разбира се, остават открити въпроси като отговорността в случай на злополука и изборите, които AI ще трябва да направи в случай на опасност. В някои държави това вече е решено, но те все още са малко.

Вижте останалите 4 технологии, които ще се променят с изкуствения интелект в ГАЛЕРИЯТА

Коментари

Новини Варна