Варна 14°
fallback
Лайфстайл
20:36 | 5 юли 2015
Обновен: 06:47 | 27 април 2024

Що е то фюжън кухня

Още през вековете, търговците са започнали да правят синтез от различни храни

По материала работи: Борис Проданов

Фюжън кухнята е сравнително нова концепция в приготвянето на ястия. Прибавянето на някои нетрадиционни аромати и сливането на различни храни, спомага за оформянето на фюжън кухнята в светлината, в която я познаваме днес.

Още през вековете, търговците са започнали да правят синтез от различни храни, за да създадат нови концепции и вкусови профили.

Първият готвач на този нов метод е Рой Ямагучи, който още през 1980 година, комбинира азиатски с европейски аромати като създава иновативни ястия, с които бързо печели популярност в Съединените щати. Скоро след това Фюжън кухнята става популярна по целия свят и особено сред младите хора.

Първоначално соевият сос, съчетанието на сладко и солено, сладко и пикантно са в основата на създаването на фюжън ястия. След това, комбинациите стават още по- смели. Например, пица с чедър, салса и пържен боб e известна като Тако пица, която е синтез между италиански и мексикански съставки. Подобен подход е използван и в суши сетовете, каперси със сирене филаделфия, сьомга с авокадо и други подобни миксове.

Днес, почти в целия свят се съчетават съставки, измислят се нови нетрадиционни ястия, а в 44% от ресторантите по света се предлага фюжън кухня. В България, ресторантите, предлагащи този вид кухня са 17%, съобщава foodpanda.

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback