Варна 12°
fallback
Лайфстайл
15:09 | 11 август 2015
Обновен: 01:42 | 17 май 2024

Яжте патладжани за здраве и добра фигура

Богати са на антиоксиданти

По материала работи: Златина Добрева

Пролетта и лятото са сезони, в които консумираме повече патладжани. Вкусните зеленчуци са част от нашите кулинарни шедьоври. Освен че добавят повече плътност на ястията, те са и изключително полезни. Вижте защо:

Помагат за загубата на тегло Наднорменото тегло започва да се превръща в често срещан проблем и крие рискове от развитието на сериозни здравословни проблеми. Консумирането на патладжан и заменянето на някои храни със зеленчука, може да спомогне за регулирането на телесното тегло. Патладжанът осигурява чувство на ситост за по-дълъг период от време, повече енергия и сравнително малко калории. Богат е на вода и фибри, което ще ви поддържа не само добре хидратирани, но и ще се погрижи за здравето на храносмилателната система. 

 

Богати са на антиоксиданти Антиоксидантите са уникални съединения, които се откриват и в зеленчуците, а в патладжаните те се съдържат в изобилие. Те осигуряват защита на вашите клетки от вредното въздействие на свободните радикали. Също така,  зеленчуците съдържат  и антоцианен фитонутриент наречен насунин, който в изследвания се е доказало, че има защитна функция и върху мозъчните клетки. 

 

Богати са на витамини и минерали Патладжаните съдържат жизненоважни витамини и минерали. Една чаша от тях ще ви достави 6% от препоръчителния дневен прием на витамин B6 и тиамин. Тези два елемента са важни за метаболизирането на приетата храна в енергия. Също така, витамин В6 спомага за синтезирането на серотонин в организма, който е важен за регулиране на  настроението и съня. Но една чаша патладжан ще ви осигури и 6%  от препоръчителния дневен прием на мед.

 

Грижат се здравето на сърцето Както споменахме, патладжаните са богати на полезни фибри. Една чаша от зеленчуците съдържат 2,5 фибри. За да бъдем в добро общо здраве, специалистите препоръчват да консумираме повече храни богати на фибри.   За да намалите риска от сърдечносъдови заболявания и да контролирате нивата на холестерола, консумирайте по - често храни богати на фибри, като патладжаните.

az-jenata.bg

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback