IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
13:44 | 1 ноември 2015
Обновен: 11:08 | 17 май 2024

Колко похарчиха американците за Хелоуин?

По материала работи: Златина Добрева
Колко похарчиха американците за Хелоуин?

Жителите на САЩ тази година са изхарчили за Хелоуин средно по 74,34 долара, което е по-малко в сравнение с миналогодишните 77,52 долара, показват изчисленията на американската Национална федерация за търговия на дребно, предаде ТАСС.

Тази година в САЩ Хелоуин са празнували над 157 милиона души, което е 64% от населението на страната. Общите им разходи за този един ден са достигнали 6,9 млрд. долара в сравнение със 7,4 млрд. долара миналата година. За маски, костюми и задължителни аксесоари са били похарчени приблизително 2,5 млрд. долара, от които 1,2 млрд. долара за възрастните, 950 млн. долара - за децата и 350 млн. долара - за домашните животни. Според изследването разходите за сладкиши са възлезли на 2,1 млрд. долара, за украса на къщата или апартамента - още 1,9 млрд. долара и за поздравителни картички - 330 млн. долара.


Тази година са се предлагали и хелоуински приложения за смартфони. Track N Treat е предназначен за родители, които искат да знаят къде събират децата им традиционните сладкиши. GhostCam е за страшни снимки за приятели, които лесно се плашат. Приложението Scary Sounds помага да се поръчат и възпроизведат вледеняващи кръвта стенания, вой или скърцане със зъби. Тези и други новости са достъпни за собствениците на смартфони с операционни системи iOS и Android.

При маските особено са се търсили свързаните с претендентите за президентския пост. Най-ярките персонажи са били Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Сред най-популярните маски са се оказали и тези на герои от "Междузвездни войни" и "Игрите на глада", от анимациите "Миньоните" и "Отвътре навън".

Заедно с костюмите на вещици, на неизменна популярност в САЩ се радват също образите на Супермен, Спайдърмен и Батман, както и на русалките, пиратите, вампирите и зомбитата.

В празнуването на Хелоуин се включиха и звездите от шоубизнеса, посочват БТА и Дарик. В Калифорния се състояха много партита, посветени на празника. На едно такова, например, певицата Ники Минаж се представи с костюм на фея с вълшебна пръчица. Актьорът Дейвид Спейд бе с костюм на лъв с парче пица в лапата, а колегата му Колтън Хейнс се бе маскирал като вещицата от анимационния филм "Малката русалка".

Фурор предизвика популярната телевизионна водеща Елън ДеДженеръс, представила се в образа на звездата от риалити шоутата Ким Кардашиян.

Началото си Хелоуин води от келтския езически ритуал Сауин и съвпада с честването на Вси светии. В неговата основа стои езическото поверие, че в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември душите на мъртвите се завръщат в своите домове, за да вземат своя дан във вид на храна. Празникът е пренесен в САЩ и Канада от заселници от Ирландия и Шотландия. Впоследствие той се разпространява по целия свят.

Коментари

Новини Варна