IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
09:15 | 9 ноември 2015
Обновен: 00:55 | 24 април 2024

Как да се откъснеш от смартфона си

Като за начало ли го остави на режим без звук

По материала работи: Юлиян Атанасов
Как да се откъснеш от смартфона си

За жалост в днешно време тийнейджърите все по-често заменят вербалното общуване с виртуалното. Предпочитат да прекарват цялото си време (дори по време на час в училище), проверявайки социалните мрежи и пишейки си с приятели. Същото правят някои и когато са на кафе, вместо да си говорят с хората, проверяват постоянно дали някой им е писал. Това убива желанието им за всякакви други занимания и истинската комуникация малко по малко се затрива. А децата по този начин стават все по-мързеливи.  Ето няколко съвета как да се откъснеш от смартфорна си, за да обръщаш повече внимание на това, което става около теб и в истинския свят, не само във виртуалния.

 

Като за начало изключи смартфона си или го остави на режим без звук. Най-вероятно постоянно ще го светваш, за да поглеждаш дали нямаш някаква нотификация. Но този навик ще изчезне, особено ако се заговориш на някаква интересна тема с приятелите си. Тогава ще забравиш, че имаш смартфон. Прави същото и когато си лягаш, или поне изключвай интернета. Така няма да чуваш звуците, когато някой ти пише. Да не говорим колко е вредно да имаш мобилно устройство близо до главата си. Тези апарати излъчват много вредни лъчи, които действат зле на здравето ти.

 

Забрани си да го пипаш докато се храниш. Повечето тийндейджъри са свикнали да си ръчкат на телефона, вечеряйки. Това е невъзпитано докато седиш на една маса с други хора, особено ако това е семейството ти. Обърни внимание на родителите си и си разкажете как е минал денят ви. И не си и помисляй да снимаш храната си за Инстаграм или Фейсбук. Не живей в тези сайтове, действа зомбиращо.

 

Как да постигнеш удовлетворение в ежедневието си

 

Ако си на кафе с приятели или с половинката си, отново забрави за него. Твърде досадно и неуважително е. Плюс това гаджето ти най-вероятно много ще се ядоса, гледайки те как си пишеш с други хора, а не му обръщаш внимание. Рискуваш да предизвикаш ревността му/ѝ. А и нали целта е да прекараш моменти с него?Истинските спомени са реалните, а не тези, които създаваш в дневника си във Фейсбук. Обръщай повече внимание на живата комуникация с хората, които те искат. А тези, които те искат ще се стараят да осъществят реален контакт с теб. Смартфоните са направени, за да вършат работа и да се разтоварваш с тях, когато ти е скучно. Не злоупотребявай с тях.

Коментари

Новини Варна