IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
16:53 | 19 декември 2015
Обновен: 16:54 | 27 април 2024

Как полезно да комбинираме храната?

Броколи и домати имат впечатляващи противоракови свойства

По материала работи: Златина Добрева
Как полезно да комбинираме храната?

Консумацията на здравословни храни и напитки е от основно значение за доброто здравословно състояние. Важно е да знаем, че има как да повишим ползите, които получаваме от храната, стига да знаем как да я комбинираме.
 
Домати + зехтин
Зехтинът съдържа полезни за сърцето мазнини, които повишават нивата на „добрия“ HDL холестерол и намаляват тези на „лошия“ LDL холестерол, който крие риск от запушване на артериите. Оказва се, че в комбинация с доматите, тези му качества са още по-силни.
 
По време на проучване от 2000 г. се установява, че сред тези, които консумират доматени продукти със зехтин екстра върджин, има повишена антиоксидантна активност отстрана на ликопена в червените плодове.
 

Броколи и домати
Когато се комбинират, се оказва, че тези две храни имат впечатляващи противоракови свойства. Това се посочва в данни на лабораторно проучване от 2007 г.
 
Установява се, че хранителният режим, който се състои от 10% домати и 10% броколи, води до 52% намаляване на туморния растеж при простатни ракови клетки, в сравнение с консумацията само на домати, където този процент е 34, а само при броколите – 42.


Зелен чай + черен пипер
Едва ли на мнозина е дошло наум да добавят черен пипер в чая, но според специалисти тази комбинация може да донесе много ползи. Зеленият чай съдържа специфичния антиоксидант EGCG, за който се знае, че подпомагат метаболизма и има противоракови свойства.
 
Ключовото вещество в черния пипер – пиперинът, може да повиши ефективността на EGCG. По време на проучване се установява, че се подобрява абсорбцията на антиоксиданта и той се разгражда по-бавно в кръвния поток.

puls.bg

Коментари

Новини Варна