1. Какво е жлъчнокаменната болест?
Жлъчнокаменната болест или холелитиазата се дължи на нарушение в обмяната на холестерола и жлъчните киселини, при което се създават благоприятно условия за образуване на конкременти (частици от твърда материя) в жлъчния мехур и жлъчните пътища. Най-често е последствие от дефекти в липидния метаболизъм, влошени от прекомерно хранене и заседнал начин на живот.
Заболяването се среща по-често сред жените между 40- и 60-годишна възраст. Забелязва се зависимостта от камъни в жлъчката да страдат жени със светла кожа и коса, повишено тегло и фертилност. По-висок е рискът при болните от захарен диабет и/или резекция на тънкото черво, при прием на храна с повишено съдържание на холестерол, при гладуване и употреба на контрацептиви.
2. Каква е етиологията на холелитиазата?
Нормално съдържанието на жлъчния мехур е в разтворено състояние при строго определено съотношение на съставките му. Промяната в това равновесно съотношение става причина за образуване на твърди частици. Нарушеният мотилитет на жлъчния мехур, наличието на микроорганизми и паразити в жлъчната система са фактори, оказващи влияние върху формирането на конкрементите. Недостатъчното изпразване на жлъчния мехур (например при бременност) причинява застой на жлъчка и отлагане на т.нар. жлъчна кал, която е предшественик на жлъчните камъни.
Образуването на жлъчните камъни преминава през няколко последователни етапа – повишена концентрация на холестерол в жлъчката, преципитирането му под формата на кристали и формиране на ядро, около което се групират нови кристали, водещи до нарастване на конкремента.
3. Каква е клиниката на заболяването?
Жлъчнокаменната болест има няколко клинични форми:
• Безсимптомна форма – протича без оплаквания. Жлъчните конкременти се откриват случайно при ултразвуков преглед.
• Диспептична форма – изявява се с тежест в дясното подребрие след прием на храни, потенциращи изпразването на жлъчния мехур – сланина, жълтъци, шоколад, тлъсти меса, ястия, богати на мазнини. Оснивните оплаквания са метеоризъм, гадене и горчив вкус в устата - особено сутрин (това е т.нар. жлъчна диспепсия).
• Хронична болкова форма – протича с постоянна умерена болезненост в дясното подребрие, разпространяваща се към гърба и дясното рамо.
• Болкова форма – характерна изява за тази форма е жлъчната колика. Кризата се провокира от обилно хранене, прием на алкохол, кафе, студени или силно газирани напитки, тлъсти и запържени храни, шоколад.
Болката при жлъчната колика започва внезапно, често през нощта. В началото е тъпа, последователно се засилва до достигане на плато и след няколко часа намалява или изчезва. Дължи се на разтягането на жлъчния мехур поради запушването на отходния му канал от конкремент.
Болката има различна продължителност – от 20-30 минути до едно денонощие. Пациентите са напрегнати и неспокойни. Заемат положение в леглото, което намалява неприятното усещане. При силна криза е налице повръщане.
4. Как се поставя диагнозата?
Ултразвуковото изследване на корема доказва всички форми на холелитиаза,дори наличието на жлъчна кал, при размери на конкрементите 3-4 мм. В редки случаи се налага използването на други образни изследвания – компютърна томография, обзорна рентгенография на корема. В лабораторните изследвания не се забелязват отклонения освен в серумните липиди.
5. Какво е лечението на заболяването?
Лечението зависи от вида на жлъчните камъни, оплакванията, възрастта и общото състояние на болния. Жлъчната колика се овладява чрез приложение на аналгетици, спазмолитици или комбинация от тях. При безсимптомна форма на холелитиаза не е необходимо лечение. Препоръчва се поддържане на нормално телесно тегло, прием на повече плодове и зеленчуци, едрозърнест хляб.
Клинично изявената форма подлежи на оперативно лечение – отстранява се жлъчният мехур и камъните в него. Ако камъчетата са малки, може да се опита разтварянето им чрез прием на медикаменти – урзодезоксихолева киселина.
Д-р Десислава Иванова за puls.bg
Коментари