IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
12:20 | 26 декември 2015
Обновен: 02:52 | 13 май 2024

Камъни в жлъчката– внимавайте с изобилието на трапезата

Състоянието се влошава от прекомерното хранене и заседналия начин на живот

По материала работи: Слав Велев
Камъни в жлъчката– внимавайте с изобилието на трапезата

1. Какво е жлъчнокаменната болест?

Жлъчнокаменната болест или холелитиазата се дължи на нарушение в обмяната на холестерола и жлъчните киселини, при което се създават благоприятно условия за образуване на конкременти (частици от твърда материя) в жлъчния мехур и жлъчните пътища. Най-често е последствие от дефекти в липидния метаболизъм, влошени от прекомерно хранене и заседнал начин на живот.
 
Заболяването се среща по-често сред жените между 40- и 60-годишна възраст. Забелязва се зависимостта от камъни в жлъчката да страдат жени със светла кожа и коса, повишено тегло и фертилност. По-висок е рискът при болните от захарен диабет и/или резекция на тънкото черво, при прием на храна с повишено съдържание на холестерол, при гладуване и употреба на контрацептиви.


 
2. Каква е етиологията на холелитиазата?

Нормално съдържанието на жлъчния мехур е в разтворено състояние при строго определено съотношение на съставките му. Промяната в това равновесно съотношение става причина за образуване на твърди частици. Нарушеният мотилитет на жлъчния мехур, наличието на микроорганизми и паразити в жлъчната система са фактори, оказващи влияние върху формирането на конкрементите. Недостатъчното изпразване на жлъчния мехур (например при бременност) причинява застой на жлъчка и отлагане на т.нар. жлъчна кал, която е предшественик на жлъчните камъни.
 
Образуването на жлъчните камъни преминава през няколко последователни етапа – повишена концентрация на холестерол в жлъчката, преципитирането му под формата на кристали и формиране на ядро, около което се групират нови кристали, водещи до нарастване на конкремента.
 

3. Каква е клиниката на заболяването?

Жлъчнокаменната болест има няколко клинични форми:
 
Безсимптомна форма – протича без оплаквания. Жлъчните конкременти се откриват случайно при ултразвуков преглед.
 
Диспептична форма – изявява се с тежест в дясното подребрие след прием на храни, потенциращи изпразването на жлъчния мехур – сланина, жълтъци, шоколад, тлъсти меса, ястия, богати на мазнини. Оснивните оплаквания са метеоризъм, гадене и горчив вкус в устата - особено сутрин (това е т.нар. жлъчна диспепсия).

Хронична болкова форма – протича с постоянна умерена болезненост в дясното подребрие, разпространяваща се към гърба и дясното рамо.
 
Болкова форма – характерна изява за тази форма е жлъчната колика. Кризата се провокира от обилно хранене, прием на алкохол, кафе, студени или силно газирани напитки, тлъсти и запържени храни, шоколад.
 
Болката при жлъчната колика започва внезапно, често през нощта. В началото е тъпа, последователно се засилва до достигане на плато и след няколко часа намалява или изчезва. Дължи се на разтягането на жлъчния мехур поради запушването на отходния му канал от конкремент.
 
Болката има различна продължителност – от 20-30 минути до едно денонощие. Пациентите са напрегнати и неспокойни. Заемат положение в леглото, което намалява неприятното усещане. При силна криза е налице повръщане.
 

4. Как се поставя диагнозата?

Ултразвуковото изследване на корема доказва всички форми на холелитиаза,дори наличието на жлъчна кал, при размери на конкрементите 3-4 мм. В редки случаи се налага използването на други образни изследвания – компютърна томография, обзорна рентгенография на корема. В лабораторните изследвания не се забелязват отклонения освен в серумните липиди.
 

5. Какво е лечението на заболяването?

Лечението зависи от вида на жлъчните камъни, оплакванията, възрастта и общото състояние на болния. Жлъчната колика се овладява чрез приложение на аналгетици, спазмолитици или комбинация от тях. При безсимптомна форма на холелитиаза не е необходимо лечение. Препоръчва се поддържане на нормално телесно тегло, прием на повече плодове и зеленчуци, едрозърнест хляб. 
 
Клинично изявената форма подлежи на оперативно лечение – отстранява се жлъчният мехур и камъните в него. Ако камъчетата са малки, може да се опита разтварянето им чрез прием на медикаменти – урзодезоксихолева киселина.

 

Д-р Десислава Иванова за puls.bg

Коментари

Новини Варна