IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
10:16 | 16 май 2016
Обновен: 15:29 | 27 април 2024

Главоболие - до болка познато. Дали?!

Но какво в действителност се крие зад това състояние

По материала работи: Юлиян Атанасов
Главоболие - до болка познато. Дали?!

Симптомът „главоболие” е един от най-често срещаните сред човешката популация. Всеки човек поне веднъж в живота си е изпитвал това неприятно чувство. Но какво в действителност се крие зад това състояние?

 

Главният виновник за появата на неприятното усещане е един черепно-мозъчен нерв, наречен N. Trigeminus – тригеминален нерв. Той е отговорен за сетивната инервация на кожата на цялото лице, част от кожата на главата, както и за инервацията на твърдата мозъчна обвивка и големите мозъчни съдове, основно по базата на черепа.

 

По същество усетът за болка в главата се дължи на дразнене на менингите – мозъчните обвивки. Най-често причина за тяхното дразнене е увеличеното налягане в мозъка, зад което могат да се крият различни причини. В зависимост именно от причините, които го предизвикват, главоболието се разделя на първично и вторично или иначе казано още симптоматично.

 

При първичното главоболие болката стои в основата на патогенетичния механизъм, т.е няма ясно доказуема друга причина за нейното възникване. Предполага се, че в основата ѝ стои разширение на мозъчните съдове и засилване на мозъчния кръвоток, което е невромедиирано, т.е се дължи на нервна възбуда. Примери за такъв тип главоболие са:

 

Мигрена – представлява хронично заболяване с повтарящи се пристъпи на едностранно пулсиращо главоболие, съпроводено с гадене, повръщане, фото- и фонофобия – засилване на симптомите под действието на силна светлина и шум. То е едно от най-често срещаните типове главоболие, засягащо основно жените, при което има доказана генетична предиспозиция и се повлиява от много фактори, най-вече стрес, преумора, хормонални промени и др.

 

Тензионно главоболие – то е най-често срещаното главоболие, въобще. Неговата първа изява може да е още във възрастта между 25- и 30-годишна възраст. Касае се за притикаща или стягаща, тъпа болка, предимно двустранна – на челото, слепоочието, тила, или обхваща цялата глава. Продължителността ѝ може да е от 30 минути до няколко дни. Характерно за нея е, че не се засилва при физически натоварвания и не се придружава от симптомите, характерни за мигренозния пристъп. Дължи се главно на психоемоцинално и мускулно пренапрежение.

 

Кластърно главоболие – то е част от т.нар тригеминални главоболия с вегетативна симптоматика. Представлява остро възникваща болка, предимно едностранно с максимален интензитет зад едното око. Едновременно и от същата страна могат да се наблюдават спадане на клепача, свиване на зеницата и „потъване” назад на очната ябълка – т.нар. Horner – Syndrom, засилено сълзотечение и засилен секрет от носа. По време на пристъпа болният често изпитва и невъзможност да стои на едно място и е в непрестанно движение. Мъжете са засегнати 3 пъти по-често от жените.

 

Първичното главоболие се диагностицира при 92% от пациентите с главоболие. Вторичното главоболие се нарича още симптоматично, защото зад неговата генеза се крие органична или психична причина, а именно:

 

черепно – мозъчна травма;

съдова увреда в областта на главата или врата;

прием на определени медикаменти или при тяхното спиране;

инфекция;

нарушена хомеостаза – напр. при изгаряне, дехидратация, кръвозагуба и др.;

паренхимни увреди в мозъка, некасаещи съдовете;

психиатрични заболявания и др.

 

Отдиференцирането на първичното от вторично главоболие се прави на първо време с помощта на подробно снетата анамнеза. Чрез нея се дават отговори за времето на поява на болката, нейната сила, продължителност, локализация, честота, както и за наличието на придружаващи симптоми.След това диагностиката продължава с извършването на обстоен неврологичен преглед, който при първично възникнало главоболие не дава никакъв патологичен резултат.Скенер - СТ и ЯМР, се налагат само в случаите на вторично главоболие с цел откриване на точната причина.Лечението на главоболието зависи главно от причината за неговото възникване и следва да се уточни от съответния специалист.

Д-р Елена Кабакчиева - Георгиева  

puls.bg

Коментари

Новини Варна