IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
09:04 | 19 юни 2016
Обновен: 06:44 | 17 април 2024

Повече енергия, без да прекаляваме с кофеина

Излезте навън

По материала работи: Юлиян Атанасов
Повече енергия, без да прекаляваме с кофеина

Едва в средата на работния си ден сте, а вече се чувствате изтощени. Прозявките стават все по-чести и по-дълги, не успявате да се концентрирате. Следобедният сън не е възможен в офиса, така че... за пореден път посягате към чашата с кафе. Кофеинът ли е единственият начин да си върнете енергията?

 

Прекомерната употреба на кофеин (набавяме си го чрез кафето и чая, от енергийни напитки, шоколад и различни десерти), премахва сънливостта и увеличава концентрацията. Но след отминаване на действието му се получава обратният ефект – усещане за силна умора. Кафето, изпито в късния следобед, може да ви попречи да заспите вечерта и така на следващия ден ще се чувствате още по-изтощени.

 

Всекидневната консумация на кофеин води до привикване към въздействието му, а предозирането е съпроводено с повишена нервност, усещане за тревожност, може да предизвика безсъние, както и да провокира появата на гастрит или обострянето му. Освен кофеина обаче, имате много други възможности по напълно безопасен и дори приятен начин да се ободрите и да сте енергични през целия ден.

 

Изпийте още една чаша вода

 

При дехидратация на тялото намалява обема на кръвта, която поради това стига по-бавно до мозъка и е по-трудно да го захранва с хранителни вещества. Водата също така е нужна за изчистването на токсините. Колкото по-малко вода приемате, толкова по-малко кислород циркулира в кръвта ви. Нужни са ви минимум 30 мл вода на килограм телесно тегло, за да не се нарушава дейността на мозъчните клетки.

 

Излезте навън

 

Ако се поразходите из офиса може да се разсъните за кратко, но най-добре е да излезете навън. По този начин ускорявате сърдечния си ритъм и се излагате на слънчева светлина, което е ефективен начин да подобрите мозъчната дейност. Достатъчни са десетина минути на слънце и кратка разходка, за да върнете концентрацията си и да спрете прозявките. Дори да е студено навън, свежият въздух ще ободри тялото и ума ви.

 

Ако все пак не можете да излезете от офиса, опитайте да промените за малко средата или заниманията си. Разходете се, протегнете се, раздвижете ръцете си, наведете се и докоснете пръстите на краката си.

 

Включете в менюто си т. нар. суперхрани

 

Някои храни са добри източници на енергия и хранителни вещества. Яжте например повече зеленолистни зеленчуци (къдраво зеле, спанак, маруля), които съдържат желязо. Към салатите може да добавяте и киноа, богата на протеини и аминокиселини. Осигурява дълготрайно енергия в същото време с нисък прием на калории. Или си направете смути и добавете в него годжи бери – използвано от хилядолетия в китайската медицина за поддържане на високи енергийни нива, а също и на ума и паметта.

 

Не пропускайте закуската

 

По-вероятно е да се чувствате много по-изморени, ако имате навик да хапвате едва в обедните часове. Закуската не само ви снабдява с нужната енергия да започнете деня си, но е важна и за поддържането на килограмите в норма. Хората, които я пропускат, имат тенденцията да ядат импулсивно по-късно през деня, за да компенсират калориите, които не са получили в началото му. Затова закусвайте за добър старт, като заредите тялото си с протеини и мазнини.

 

Подобрете и следобедната си закуска

 

Нивата на кръвна захар достигат най-ниската си стойност до 3 часа след хранене, което обяснява желанието на повечето хора в следобедните часове да хапнат нещо сладко. Преди да посегнете към шоколада обаче, помислете какви са възможните алтернативи. Нерафинирани, непреработени храни като например ябълка с малко сурови ядки или смути от плодове са по-добрият избор и също ще ви заситят.

 

Яжте здравословни мазнини

 

Мазнините от продукти като авокадо, зехтин, кокос и риба не само засищат и ви снабдяват с енергия, но също и подпомагат мозъчната дейност, увеличават концентрацията и яснотата на мислене.

 

Витамин В2

 

Може и да не ви „влее” енергия на момента, както би се случило с кофеина, но е съществен за поддържането като цяло на нивата на енергия в тялото и има важна роля за функционирането на нервната система. Най-добрите източници са бирената мая, черният дроб, млякото и млечните продукти.

 

Минерални соли с енергизиращо действие

 

Шуслеровата терапия предлага комбинация минерални соли, които действат ободряващо, зареждат с тонус и добро настроение – сол №5 калиев фосфат (5 таблетки сутрин), сол №3 железен фосфат (5 таблетки на обед) и сол №7 магнезиев фосфат (5 таблетки вечер, преди лягане). Калиевият фосфат е известен като енергизиращата сол в Шуслеровата биохимия. Има доказано укрепващо действие върху психиката, повлиява благоприятно нервната система, подобрява паметта и концентрацията. Железният фосфат снабдява клетките с повече кислород и така ще ви предпази от умора през втората половина на работния ден. Магнезиевият фосфат е важен за производството на протеини и производството и преноса на енергия. Приеман вечер, помага да се релаксира тялото и да се осигури спокоен, дълбок сън. Можете да вземате солите по 1-2 месеца няколко пъти в годината. Тази комбинация помага и за разтоварването на хроничния стрес.

 

Какво да правите, ако все още се нуждаете от кафе?

 

Ако изпитвате системен недостиг на сън поради начина, по който организирате денонощието си, тези съвети няма да могат да ви помогнат. Освен това хроничната умора може да има връзка с някои здравословни проблеми: анемия, диабет или проблеми с щитовидната жлеза. При анемия изтощението се дължи на пониженото ниво на хемоглобин и недостигът на кислород. Недостатъчното производство на инсулин при диабета води до усещане за умора и замайване. А дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза може да се изразява в умора при движение, задъхване и недостиг на енергия. Консултирайте се с лекар при подобни оплаквания.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна