IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
10:20 | 21 юни 2016
Обновен: 17:29 | 8 май 2024

Жегата - защо трябва да я избягваме?

Коментар на д-р Елена Петрова

По материала работи: Юлиян Атанасов
Жегата - защо трябва да я избягваме?

В студените зимни месеци единствената, сгряваща душата ни, мисъл е приближаването на лятото. Повечето си представяме как сме се излегнали на плажа с коктейл в ръка и се радваме на слънчевите лъчи. Настъпването на истинските горещи летни дни обаче често ни хваща сякаш неподготвени. Жегата се оказва в един момент,че повече ни натежава отколкото да ни изпълва с онова сладникаво чувство, с което сме я очаквали. Защо трябва да сме особено внимателни, когато се излагаме на парещото слънце? За какви симптоми трябва да следим,за да не се превърне лятото от наш приятел в потенциален враг?

 

Слънчевото лъчение има няколко основни компонента.Това са ултравиолетовите лъчи, съставляващи 1%, видимите лъчи, които са 40% и инфрачервените лъчи,които заемат 59% от общото излъчване.

 

Ултравиолетовите лъчи, в зависимост от дължината на вълната си, се делят на къси УВ лъчи с бактерицидно действие, които обаче почти не достигат до земната повърхност, средни УВ лъчи, на които се дължи натрупването на витамин Д в повърхностните слоеве на кожата. Последният е познат с превантивния си ефект срещу развитието на рахит при децата и остеопороза при възрастните. На последния вид УВ лъчи – т.нар. дълги лъчи се дължи еритемо-загарният ефект, който е познат на повечето хора. Той възниква обикновено след 1-3 часа и има ясно очертана граница на облъчения кожен участък. Постепенно той преминава в загар – потъмняване на кожата, което се дължи на натрупването на меланин в кожата и има защитно действие спрямо слънчевата радиация.

 

Видимите лъчи представляват онзи, специфичен за нашия зрителен анализатор, дразнител, с помощта на който ние възприемаме светлината като такава. Степента на осветеност и спектралният състав на светлината,т.е в червената,синята или друга част на спектъра, се оказва, че имат значително влияние върху мозъчната кора, като могат да я активират и съответно потиснат. Това въздействие на цветовете се използва при оформяне на интериора, за целите на промишлената естетика и други.

 

Инфрачервените лъчи имат предимно топлинно действие. Те се делят съответно на дълги ИЧ лъчи, които имат предимно повърхностно влияние, повишавайки кожната температура,и къси лъчи, които предизвикват промени в дълбочина с разширяване на капилярната мрежа, увеличен приток на кръв към кожата, засилена обмяна на веществата, повишаване на телесната температура, учестяване на пулса и др. Именно на инфрачервените лъчи се дължат и сериозно неблагоприятните ефекти на топлината – слънчев и топлинен удар. Но как да разпознаем и различим двете състояния?

 

Слънчевият удар е най-често срещаното усложнение. Дължи се на прякото въздействие на слънчевия поток върху черепа. Това води до разширяване на мозъчните съдове и увеличаване обема на кръвта в тях. Последица от това е повишаването на вътречерепното налягане,което се манифестира с типичната клиника, включваща главоболие, чувство за повдигане, повръщане и разстройство в съзнанието.

  

Топлинният удар от своя страна е най-сериозната заплаха при продължително слънчево излагане. Той настъпва, когато най-важният терморегулаторен механизъм, а именно потенето, се преустанови и натрупаната топлина в тялото не може да се отдели по естествения си начин. Това е и първият сигнал за настъпилия топлинен удар – тялото на болния е сухо,то не се поти. По-късно настъпва разстройство в съзнанието, изпадане в безсъзнание,шок, учестен пулс и температура на тялото над 40 гр. Повдигане и главоболие също могат да се появят. Горещото време и високата влажност на въздуха са сериозна предпоставка за възникването на това състояние.

 

Топлинният удар е абсолютно спешно състояние, което налага веднага предприемане на адекватни мерки. Болният се отвежда в закрито от слънце място и се поставя легнал в стабилно,странично положение, за да се поддържат дихателните пътища свободни. Осигуряването на леко обветряне на тялото също би имало полза за охлаждане на тялото докато дойде линейката. Наблюдението в болнична обстановка е наложително за проследяване възникването на евентуални гърчове. Обикновено състоянието търпи пълно обратно развитие в рамките на 2 дена. За избягване на тези усложнения най-важен е достатъчния прием на течности , носенето на светли и проветриви дрехи от естествена материя, избягването на алкохолна консумация и кофеин, както и прекомерните физически натоварвания, които само допълнително биха натоварили организма.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна