Безспорна истина е, че при готвенето част от полезните съставки в храните се губят. Най-красноречивият пример за това е витамин С. Вярно, също така е, че при топлинна обработка понякога се образуват канцерогенни вещества. Но също така, факт е, че готвенето прави някои продукти по-подходящи или дори годни за усвояване от организма ни. Помислете си само как бихме могли да консумираме иначе тиквата, картофа, царевицата, стария или зеления фасул, житните култури... (Текстът е част от поредица за предимствата и недостатъците на суровата и готвената храна). Топлинната обработка се препоръчва често заради това, че високата температура убива редица микроби, попаднали по храната, които могат да причинят инфекции и токсикации (и това не се отнася само за месото, но и за млякото, плодовете и зеленчуците, по които също могат да попаднат салмонела, листерия и др. и да причинят сериозни вреди при бременни, малки деца, възрастни и хора с увреден имунитет), но това не е и единственият ѝ ефект.
Готвенето въздейства и върху баластните и други вещества в храната, което допринася понякога продуктите да станат по-лесно усвоими. Това прави също така възможно и доставянето/освобождаването и достигането на някои полезни вещества до храносмилателната система, които иначе биха останали не или малко усвоени от червата. Пример за което са кореноплодните зеленчуци, които в повечето случаи са трудно усвоими от храносмилателния тракт, а са пълни с полезни вещества. Има случаи, когато минералите - като цинк, желязо, калций и магнезий, в някои продукти стават по-лесно усвоими за организма след готвене. Например готвеният спанак осигурява на организма много повече желязо и калций. Тази група може да се попълни дори и добре познати продукти, които консумираме и обичаме сурови, но за които се получават нови факти. Готвените домати например осигуряват повече ликопен отколкото суровите, което се е открило сравнително скоро от науката. Ликопенът помага на организма в борбата срещу раковите клетки.
Често готвенето е обвинявано от суровоядците като не екологично. Обаче тук непосредствено възникват няколко важни въпроси – а може ли да се осигури на човечеството достатъчно сурови продукти, за да се изхранва нормално, без да гладува. Заради климатичните условия това ще налага транспорт, който освен с разходи е свързан и със замърсяване на околната среда. Да не говорим, че е невъзможно да се постигне необходимата продукция без да се експлоатират почвените ресурси, което пак е свързано, , най-малкото, с употреба на промишлени продукти и изхабяване на земята откъм минерали...
Съществуват и още няколко заблуди относно изтъкването на суровоядството пред готвенето. Такава е например представата, че само чрез сурови продукти може да се постигне изчистване на организма от токсини. Натрупване на токсични вещества и дори токсикация на организма може да се получи и от консумирането на сурови продукти – примери за това могат да бъдат не само заразени сурови храни, но и храни, които съдържат неприятелски за организма съставки, които се редуцират или унищожават с готвенето. Между другото ефектът на детокс диетите въобще не е доказан и резултатите от проучванията за ползата им досега са неубедителни. Подобни диети за почистване на черния дроб или червата всъщност могат да доведат по-скоро до недостиг и дефицит на полезни вещества, витамини и минерали в организма.
Приготвената храна е обвинявана заради това, че ни „тъпче“ с празни калории. Това обаче не зависи от храната само по себе си, а от храненето ни. Защото „празни калории“ могат да се погълнат след консумацията и на 400 г сушени смокини, а да се подаде порция в норма може и със зеленчуково ястие. Самите експерти по сурови продукти са на мнение, че хората всъщност не зная доста факти за тях и често допускат грешки, отдавайки се на суровоядство и мислейки го за по-здравословно, без да изградят навици да проучат достатъчно произхода на продуктите или възможностите за съчетаването и степента им на усвоимост.
Тук специалистите са на едно мнение, че храненето ни трябва да е здравословно и трябва задължително да включва консумация на повече сурови и свежи продукти, като те трябва да се сервират правилно, което въобще се отнася за цялостното ни меню. Нищо не може да откаже човека и от прясно изпечения хляб, който ако е приготвен с правилната смес от брашна и семена не би могъл да се отхвърли с лека ръка от списъка с полезни храни.
Готвенето освен всичко ни дава разнообразие на трапезата, прави храната ни различна, интересна и богата на изкушаващи аромати и вкусове и може да достави на организма ни необходимите полезни вещества и удоволствие с малко количество, стига да отделим малко време и използваме способностите си!
puls.bg
Коментари