IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
15:38 | 9 юни 2016
Обновен: 22:54 | 30 април 2024

„Терористи“ окървавиха УМБАЛ„Света Марина“ (СНИМКИ)

На територията на болницата бе проведено учение за действия при ситуации с множество поражения

По материала работи: Пламен Янков
„Терористи“ окървавиха УМБАЛ„Света Марина“ (СНИМКИ)

2 силни гърмежа оттекнаха вчера около обяд в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. След броени минути полицейска кола с включени сирени дойде на местопроизшествието. Униформените поискаха веднага по радиостанцията помощ от сапьори, пожарникари, спасители от Гражданска защита и спешни медицински екипи. „Избухнало“ бе взривно устройство, което бе „поразило“ няколко души. Така започна практическото учение за действия при ситуации с множество поражения в рамките на третият международен работен семинар по антитероризъм.

 

Симулацията не мина без проблеми. Още в началото се наложи се да бъде извикан по спешност „паяк“, който да вдигне черен автомобил, паркиран до болничната хеликоптерна площадка. След това всичко продължи по план. Минути след „взрива“ дойдоха 2 пожарни автомобила, пристигнаха и сапьорите с куче, обучено да открива адски машини. След като бе проверено нивото на обгазяване и радиационно замърсяване, в акцията се включиха и спасителните екипи. От мястото на „взрива“ бяха изнесени на носилки „пострадалите“, които получиха веднага първа медицинска помощ в специално оборудван мобилен медицински пункт. Тъй като един от „ранените“ се оказа с тежка мозъчно-черепна травма, се наложи транспортирането му с хеликоптер на ВМС до специализирано лечебно заведение. „Пациентът“ бе откаран с военна линейка и качен на вертолета. Останалите „пострадали“ бяха с по-леки „травми“ от изгаряния и химически увреди и бяха насочени към специализираните варненски лечебни заведения.

 

Основната ни цел бе да покажем добра координираност в действията на всички институции, участващи в антитерористичното учение, казаха организаторите на демонстрациите.

 

Над 250 са участниците в Третия международен семинар по антитероризъм, който се провежда във Варна. Повод за неговото иницииране стана тежкият терористичен акт на летището в Сарафово, когато възникна въпросът дали здравната ни система е достатъчно добре подготвена за реакция при нападения или бедствия. 

Ставри Таргов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна