IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
18:34 | 21 февруари 2018
Обновен: 16:38 | 30 април 2024

Надзиратели и съдебна охрана не са склонни на сделка за заплати

Протестите продължават до изравняване на условията в затворите и сектор „Охрана“ с тези на МВР

По материала работи: Борис Проданов
Надзиратели и съдебна охрана не са склонни на сделка за заплати

Продължават протестните действия на служителите в затворите и в съдебната охрана в страната.

 

Във Варна надзирателите и колегите им от Главна дирекция "Охрана" излязоха пред Съдебната палата. Исканията не са променени, коментира Станислав Колев – председател на варненската структура на Синдиката на надзирателите в затворите в България – увеличение на заплатите не с 5%, а с 20% - т.е. в нивата, постигнати от служителите и полицаите в МВР, по-добри условия на труд, назначаване на нови служители.

"Нямаме щатни бройки, трупат се отпуски, извънредни часове, които не се плащат. На един надзирател се случва да отговаря за 150 лишени от свобода. А 5% увеличение на заплатата крайно не ни удовлетворяват. Възнагражденията не са мръднали от 6 – 7 г. На 23 февруари ще има нещо като подготвителен протест за националния в София на 24 февруари. Той ще е пред Министерството на правосъдието под надслов „Европа и за нас!“. Искаме достойно заплащане както на колеги от други страни в Европейския съюз, които обаче имат други заплати. Условията на труд са под всякакъв санитарен минимум. Нека се направи нещо и за нас, не само за лишените от свобода. Но ние стоим 24 ч. в стаичка 2 на 2 метра, където има един, максимум двама постови. Напрежението в професията расте“, категоричен беше Колев в анонса към протеста.

 

Златан Богоев, председател на варненската структура на синдикат „Охрана" подкрепи своя колега.

 

„Охраняваме съдебни зали, магистрати. Не мога да разбера защо има двоен стандарт между нас и МВР. Кой има полза от това? Искаме изравняване на заплащането с полицията – около 22%. По непотвърдени данни дочух, че догодина са им обещали още. Тогава къде оставаме ние? В щата също има огромен недостиг. Пазим сгради с по 1 човек, което не просто абсурдно, но и опасно. Пазарлък няма да правим. Доколкото знам има опити за сделка – предложени са ни още 5%, общо увеличението на заплатите да стане 10% и/или изравняване специфичните условия на труд. Няма как това да стане, ситуацията изобщо не е розова! Само се търси интрига между служителите от различните министерства“, разкри опити да бъде потушен протестът Златан Богоев.

Освен във Варна, надзиратели и охрана протестираха в Плевен, Разград, Видин, Кърджали и Габрово.

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Увеличение на заплатите и достойни условия на труд поискаха служители на затвора във Варна

Коментари

Новини Варна