IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
16:00 | 11 август 2017
Обновен: 23:46 | 3 май 2024

90% от твърдите отпадъци в морето са пластмасови

За това алармираха от ветроход на Грийнпийс във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
90% от твърдите отпадъци в морето са пластмасови

Голяма част от пастите за зъби и ексфолиантите за тяло, които използваме съдържат микропластмаса и замърсяват необратимо моретата и океаните – каза доц. Валентина Тодорова от Института по океанология от борда на кораб "Рейнбоу Уориър" на Грийнпийс – ("Rainbow Warrior"). Ветроходът акостира в четвъртък във Варна, за да популяризира кампанията "Свободни от пластмаса". Над 90% от твърдите отпадъци в морето са пластмасови. Микропластмасата се поглъща от риби, птици, бозайници и по хранителната верига попадат в човешкия организъм. Те отделят токсични вещества и ние още дори не знаем колко могат да бъдат опасни за здравето ни. В момента върви мониторинг на околната среда – море, шелф, икономическа зона. По 11 качествени характеристики се изследват твърдите отпадъци, изхвърляни в морето. Мониторингът е започнал още преди две години. От 2017 година е започнало качественото прилагане на тази програма, която върви в сътрудничество с Басейнова дирекция. Очакванията са, че през следващата, 2018 година ще има реални резултати с цифри от проучванията, което ще доведе до изпълнение на мерките за ограничаване на замърсяванията – каза още доц. Тодорова.

 

Статистиката сочи, че в някои от детските градини в страната се използват по над 200 000  чаши за еднократна употреба годишно, въпреки наредбите, забраняващи употребата им. По този повод екипът на „Гринпийс“проведе срещи с директори на детски градини в морската столица. „Редно е промяната в мисленето да започне още на нивото на подрастващите. Ако това потребление бъде редуцирано, ние може да говорим за видима грижа за планетата“ – каза Деница Петрова – ръководител на световната еко организация за България.

Има сериозни пропуски в познанието за твърдите отпадъци, изхвърляни в морето – отбеляза Стефана Димитрова от Басейнова дирекция - Варна. По инициатива на България още през 2014 година е съставен регионален план за редуциране на отпадъците в Черно море. Предстои споделянето на мерките пред всички 6 черноморски страни за допълнителни коментари. Надеждата е, че през 2018 година този план ще бъде окончателно готов, подписан и съответно работата по спазването на набелязаните мерки ще започне – допълни Димитрова.

 

Планктонът, с който се хранят рибите, изчезва, заместен от “пластмасова супа”, която се образува от разтварянето на боклуците, под въздействието на слънцето и солената морска вода, алармират от “Грийнпийс”. Проблемът е повсеместен, твърдят природозащитниците, които идват на борда на Rainbow Warrior в Черно море, след като вече са обиколили пристанищните градове по Средиземноморието и Егейско море. Корабът акостира в нашите води на Черно море първо в Бургас, след което направи проучвания в морето, съвместно с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. На 10 август влезе на Морска гара Варна.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Филми и работилница за натурална козметика в програмата на кораба"Рейнбоу Уориър"

До 2020 г. пускат машина, която ще чисти морето от пластмаса

Коментари

Новини Варна