IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
10:26 | 2 ноември 2017
Обновен: 04:36 | 16 май 2024

Безплатно приложение за смартфон изчислява риска от инсулт

Това стана ясно по време на кампания в МУ – Варна, и УМБАЛ „Света Марина“

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Петко Момчилов, МУ - Варна

Безплатно приложение за смартфон  изчислява индивидуалния риск от инсулт. Това съобщиха от Медицинския университет(МУ) във Варна. Поводът бе кампанията „Превенция на инсулт“, която се проведе във висшето училище и в УМБАЛ „Света Марина“.

 

Приложението се нарича Stroke Riskometer и е разработено съвместно с международни лидери в областта на профилактиката. Представлява лесен за използване инструмент за измерване на индивидуален риск от инсулт през следващите пет до десет години в зависимост от наличните рискови фактори. Приложението е подходящо за възрасти между 20 и 90 години. От него може да се информираме и за най-честите симптоми при настъпване на остър мозъчен инсулт.

 

Голямото му предимство е, че позволява на човек да изчисли риска от инсулт в следващите 5-10 години. Въоръжен с тази информация, всеки може да предприеме действия с помощта на своя личен лекар.

 

До 80% от мозъчните инсулти могат да бъдат предотвратени. Затова превенцията е толкова важна, отбелязват от МУ – Варна.

 

Мозъчно-съдовите заболявания са глобален медицински и социален проблем поради високата болестност, смъртност и инвалидност, които причиняват.

 

Според Националния център по здравна информация през 2016 г. от мозъчен инсулт у нас са заболели 57 369 болни, от които 96.5 % (55 395) са хоспитализирани. Преобладават случаите на остър исхемичен мозъчен инсулт (ОИМИ) – 90.2 % (51 789) случая.

 

Въпреки напредъка в лечението на ОИМИ превенцията на инсулта чрез своевременна диагностика и лечение на РФ остава най-важна за намаляване на заболеваемостта. Първичната профилактика има огромно значение за общественото здравеопазване.

 

Високорисковите лица и групи могат да бъдат идентифицирани и да станат обект на специфично менажиране и интервениране. Необходимо е съставяне на глобална оценка на съдовия рисков профил, неговото управление и промяна при отделния пациент, съобщават още от МУ – Варна.

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна