IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
15:27 | 30 ноември 2017
Обновен: 23:57 | 7 май 2024

ОбС - Варна, гласува важни решения за фонд Култура

Ясни са сроковете за проектни предложения, бяха одобрени и външните експерти

По материала работи: Борис Проданов
ОбС - Варна, гласува важни решения за фонд Култура

Първата сесия за набиране на проектни предложения по фонд „Култура“ ще бъде открита на 4 декември т.г., реши ОбС - Варна.

 

Организаторите на фестивали и други прояви ще могат да подават проектите си до 5 януари 2018 г. Втората сесия е планирана за периода 12 февруари – 12 март 2018 г.

 

Преди заседанието на местния парламент днес, членовете на ресорната комисия одобриха Насоките за кандидатстване по направленията на фонд „Култура“ за 2018 г. Общинският фонд ще финансира проекти по четири направления: „Фестивали и конкурси”, „Творчески проекти”, „Национално и международно сътрудничество” и „Публики”.

 

Преимущество ще имат проектите, предвидени да се осъществят през месеците март, април, май, октомври и ноември. С предимство ще са предложенията, които ще се реализират извън централните части на Варна, събитията на открито, както и уличното изкуство. Ориентираните към деца и младежи (като публика, участници и артисти) проекти също ще бъдат с приоритет.

 

Една от задачите на фонд „Култура“ през 2018 г. ще бъде да подпомогне изпълнението на Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Целите са еднакви и те са: представяне на българската култура и културно наследство като част от европейската и световната култура; утвърждаване на положителния образ на България, като се създаде положителен ефект и върху други сектори, сред които е туризмът; откриване на възможности за активизиране на културното сътрудничество и диалог на европейско равнище.

 

Съветниците одобриха и състава на външните експерти към фонд „Култура“.

 

Предвид факта, че работата на досегашните специалисти е изключително успешна, бе решено те да продължат да оценяват проекти и през следващия мандат. В състава на Експертния съвет влизат Симеон Лютаков („Сценични изкуства”), Кремена Цанкова („Визуални изкуства”), Росица Тодорова ( „Литература”), арх. Владимир Попов („Културно-историческо наследство“), Димитър Дермански („Филмово изкуство“) и Страцимир Павлов („Музика“).

 

Общинският фонд „Култура“ се ръководи от Експертен съвет, който се състои от 11 членове. Петима от тях са постоянни, а шестима – временни, с мандат от 1 г. Постоянни членове са председателят на ПК „Култура и духовно развитие” и още двама членове на комисията, председателят на Обществения съвет по култура и директорът на ресорната общинска дирекция.

 

Още по темата: Част от курсовете на 409 се поемат от Градски транспорт

Коментари

Новини Варна