IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:22 | 3 декември 2017
Обновен: 10:08 | 30 април 2024

10 килограмова раница на 5-класничка измериха родители във Варна

Майки и татковци бягаха с раници на гръб в инициативата „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

С тежки ученически раници на гръб родители бягаха ха входа на Морската градина във Варна, за да покажат възмущение от непосилния товар, с който всеки ден децата им ходят на училище. Надбягването се осъществи на няколко етапа заради непрекъснато идващите нови участници. Кросът бе кратък -  от Фестивалния и конгресен център, където бе началната линия, до входа на Морската градина. Една от участничките дори се спъна и нарани носа си. Децата на победители получиха награди от организаторите.

 

Идеята на събитието е да накара институциите да обърнат внимание на проблема с тежките ученически раници.  Най-тежката измерена раница бе на момиченце в 5 клас – точно 10 килограма, заредена с учебници и помагала от програмата за един ден. Също на 5-класник раницата показа 9 кг. тегло. Друго дете във 2 клас отива на училище с раница с тегло 7,5 кг. Претеглено беше и едно от децата, което без товара на гърба си тежеше 24 кг., а с чантата теглото му надминаваше 30 кг. Родители споделяха, че на децата им вече имат доказано гръбначно изкривяване след 1 клас.

 

Според тях е крайно време да се помисли за решаване на въпроса. Сред идеите са учебниците да бъдат оформени като папки с листи, така че децата да могат да взимат само определена част за вкъщи, за да подготвят домашните си. Още от исканията на родителите са:въвеждане на стандарт за тежестта на ученическата раница, обвързан с теглото на детето; училищни шкафчета за всяко дете, намаляване броя на помагалата и тетрадките. Някои не виждат електронните учебници като решение, защото това ще наложи децата да прекарват още повече време от деня си пред екраните на електронните устройства и компютри.

 

Участниците в инициативата попълниха анкети на място. Допитванията набират предложения за намаляване теглото на раниците. Петокласничка е изготвила декларация с препоръки, адресирана до Държавната агенция за закрила на детето.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна