Прясната риба се отличава със запазена цялост и бляскав вид. Трябва да е покрита със слуз, очите трябва да са изпъкнали, консистенцията да бъде плътно еластична, хрилете трябва да са червени на цвят. Това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова д-р Костадинка Маринова, началник отдел „Контрол на храните“ в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. Поводът бе предстоящият празник Никулден.
Засилените проверки за безопасно предлагане на риба и рибни продукти в обекти за търговия на дребно и едро, в производствени предприятия, по пазари и тържища и заведения за обществено хранене ще продължат до 7 декември включително.
Внимание ще се обърне също на материалната база, на регистрацията на обектите, на системите за безопасност и управление на продуктите.
При проверките ще се акцентира върху спазването на хигиената, условията на съхранение, както и на сроковете на реализация на рибата, допълни д-р Маринова.
Според нея по-често срещаните несъответствия от проверките през минали години са свързани с неправилно съхранение на предлаганите рибни продукти, неспазване на температурните режими на съхранение, недостатъчно количество лед за съхранение на стоката, несъответствие по материално-техническата база, системите за управление и безопасност на храните и тяхното етикиране, както и с липса на информация за произхода на рибата.
В дните преди Коледа и Нова година засилените проверки ще продължат, като ще обхванат всички производствени и търговски обекти, както и заведенията за обществено хранене. Акцент ще бъде поставен върху прясното месо, което се предлага както в големите търговски вериги, така и в специализираните магазини.
Санкциите за неизрядни търговци започват от 1 000 лв. и могат да достигнат до 5 000 лв. в зависимост от това дали нарушението е за първи път или е повторно.
По-голяма част от сигналите, които гражданите подават, са неоснователни. Има и такива, които подават едни и същи сигнали за един и същ обект, с цел създаване неудобство на търговеца.
ИЛИЯНА МИТАКОВА
Коментари