IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:29 | 12 декември 2017
Обновен: 13:06 | 4 май 2024

Не достигат хлебари, готвачи и строители във Варна

Безработни имат шанс да получат помощи за работа на повече от 50 км от дома си

По материала работи: Юлиян Атанасов
Не достигат хлебари, готвачи и строители във Варна

Готвачи в заведения за бързо хранене и хлебари за ръчно приготвен хляб се търсят активно във Варна в момента – сочи списъкът на свободните работни места на Бюрото по труда. В началото на зимата се оказва, че не достигат и кофражисти, гипсаджии, общи работници в строителството, подови облицовки и настилки. Има свободни места за ниско квалифицирани работници - охранители, санитари и  болногледачи.

 

Продължава набирането на заявления за гледачи на деца до 5 годишна възраст. Това каза Божидар Михайлов, директор на Регионалната служба по заетостта във Варна. В края на октомври приключи подаването на молби от родители, които искат да бъдат гледани децата им. В момента все още се чакат желаещи да работят като детегледачи и набирането ще продължи докато се покрият всички кандидатствали семейства – уточни Михайлов.

 

В бюрото по труда във Варна се приемат заявления от безработни лица, желаещи сменят местоживеенето си и да работят на повече от 50 км от дома си. Средствата ще бъдат за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет и ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта, а редът и условията за получаването им - в Правилника за прилагане на закона. Целта е да се насърчи мобилността на безработните и да се подкрепят семействата от по-слабо развитите икономически райони. В момента обаче няма достатъчно кандидати и по думи на директора на Бюрото по труда, причината се крие в липсата на нагласа у хората да променят града, в  който работят в края на годината. Очаква се по-голямо раздвижване в началото на сезона.

Ели Маринова

 

Четете още: Хиляди домакинства остават без вода във вторник

 

Коментари

Новини Варна