Не боя, а малц се оказа веществото, оцветило типовия хляб на читател на Медийна група „Черно море“, който донесе в редакцията хляб, закупен от варненски магазин. Продуктът, обявен за „типов“ имаше видимо струпване на тъмно вещество в единия край на всички филии от начало до край. „Първо искам да благодаря на медийна група „Черно море“ за бързото уведомяване - каза д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна. Така ние своевременно можахме да изпратим екип, който да установи за какво става въпрос. Нашите колеги отидоха на място още сутринта с хлебния пакет, който вие ни предоставихте. Беше направено проследяване на хляба. Бяха отворени на произволен принцип и други продукти. Оказа се, че това, което е намерено като бучка, е малцово брашно. Малцът не е оцветител, който е абсолютно забранен за влагане в хляба, а е допустим елемент. Въпреки това фирмата е допуснала нарушение в това, че не е обявила влагането на тази съставка върху етикета. Хубавото е, че при проверката на колегите, в производствените дневници, тази суровина е вложена, има я като състав, като количествено влагане, произход. Има я в рецептутата, по която фирмата произвежда този хляб.
Пропускът е, че това не е обявено на етикета. Това е голям пропуск, защото потребителят е длъжен да знае какво консумира. Преди години в България имаше т. нар. Български Държавен Стандарт (БДС).Съгласно него всички фирми произвеждаха по една и съща рецепта един и същ продукт. Сега обаче не е така. С отпадането на БДС, всяка фирма е длъжна да разработи и защити нейна рецептура. Тя се облича в технологична документация. Производителите са свободни да правят продукти, които преценят и клиентът решава дали да ги харесва или не. БДС към днешна дата е свободно избираем“ – допълни Димова.
Ели Маринова, Нина Рускова
Четете още: Хляб с боя предлагат във Варна
Коментари