IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
16:47 | 8 януари 2018
Обновен: 21:05 | 25 април 2024

За година 316 недоносени бебета са проплакали в АГ- то във Варна

През м.г. най-младата родилка в АГ-то е била на 13 г., най-възрастната – на 50 г., каза нейният управител проф. д-р Емил Ковачев

По материала работи: Пламен Янков
Емил Ковачев.

316 недоносени бебета са се родили през 2017 г. в АГ болницата във Варна, съобщи нейният управител проф. д-р Емил Ковачев в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. Поводът бе отбелязването на Бабин ден по новому. Като цяло процентът на преждевременните раждания у нас е средно около 10, в по-големите болници, каквато е и нашата, той е по-висок, поясни гинекологът.

 

През м.г. в АГ болницата са се родили 2 178 бебета, с 90 по-малко спрямо 2016 г. Спадът при нас е доста по-малък в сравнение със средния за страната, посочи проф. Ковачев. Основните причини могат да се търсят след обстоен анализ за период от поне 5 години. Иначе говорим само за пикове и спадове, обясни проф. Ковачев. Според него основните причини за намалението на раждаемостта се свързват с икономически причини и с желанието на все повече семейства да останат само с 1 дете. Увеличила се и честотата на безплодието както при жените, така и при мъжете. Процентът е около 10 – 12. Основните причини се търсят в това, че все повече семейства отлагат първата си рожба за след 35 г., в инфекциите, предавани по полов път и лечението им, и т.н.

 

През м.г. най-младата родилка в АГ-то е била на 13 г., най-възрастната – на 50 г., каза още проф. Ковачев. Той изрази надежда, че Здравната каса ще увеличи стойността на клиничната пътека за раждане, която не е променяна от 6 г. Всички сродни болници трупаме загуби от това, а е редно да сме приоритет за държавата, обобщи проф. Ковачев.    

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

 

Повече вижте във видеото:

"Щрихи от утрото" (8.01.2018) - Kои са основните проблеми пред родилната помощ днес?

Коментари

Новини Варна