IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:23 | 16 януари 2018
Обновен: 19:27 | 30 април 2024

34 тона капачки събра до момента кампанията "Аз вярвам и помагам"

Инициативата продължава, предстои промяна в организацията

По материала работи: Слав Велев
34 тона капачки събра до момента кампанията "Аз вярвам и помагам"

34 тона пластмасови капачки са предадени за рециклиране досега в кампанията "Аз вярвам и помагам"  -  каза един от организаторите на инициативата, Владислав Николов. Той бе гост в сутрешния блок на телевизия „Черно море“ с водещ Иван Барбов, за да разкаже как едни най-обикновени пластмасови капачки помогнаха за закупуването на нова медицинска апаратура, да направи  равносметка на постигнатото до момента, както и да набележи следващите цели на кампанията.

 

„Началото е в първите дни на 2016 г., споделя Владислав. В началото бяхме трима души, сега сме повече от 450 000 души от Област Варна. Ние вече сме колкото един малък средностатистически град. Идеята ни беше да направим така, че във всеки малко по-голям град да се сформира собствена кампания и хората на местно ниво да решат къде да помогнат. След нашето начало, се организираха и няколко други кампании. Добрич в момента организират своя инициатива. Жителите на града там също са ни помагали, но е време те да помогнат на своите болници. Организаторите там са наши бивши партньори. Шумен и Пловдив също направиха свои подобни кампании. Важно е всеки един да погледне към бъдещето и да помогне с каквото може. В началото, в първата година събрахме 13 тона капачки. После лавинообразно нещата се засилиха" - сподели още находчивият варненец.

 

Владислав отправи молба хората да продължат да събират пластмасови капачки. Те могат да бъдат не само от минерална вода и сокове, а всякакви – от перилни и почистващи препарати, кислородна вода, спирт, олио, оцет, кремове за ръце, пасти за зъби, безалкохолни напитки и други видове.

 

В момента организаторите са в почивка до 19 февруари. „Дотогава капачките се събират в офиси, домове, детски градини и там, където им е удобно на хората, но не и в пунктовете. Ние също имаме нужда да си починем, да обновим офисите. След 19 февруари ще координираме работата си отново на Фейсбук страницата ни.  Нека там се подават заявките, за да видим от къде какво количество е събрано" – уточни още Владислав Николов.

 

Добре е капачките да не се събират в пластмасови туби, а в чували, торби или дори кашони.  В тубите започва процес на окисляване и това после затруднява рециклиращата компания.

 

До момента са закупени две важни апаратури. В АГ болница бе закупена мобилна аспирационна система за торакален дренаж, която е важна за недоносените бебета. В МБАЛ „Св. Анна”  за отделението по неонатология е закупен прецизен американски неонатален веноскоп, който помага на специалистите да намират по-лесно вените на малките ръчички на новородените бебета. В следващите няколко месеца предстои купуването на друга важна апаратура, от която болниците имат сериозна нужда. Засега организаторът запазва в тайна детайлите.

 

От 19 февруари до 19 май желаещите да предадат капачки  могат заявяват на ФБ страницата на кампанията "Аз вярвам и помагам" желание да се включат. След това се подготвя нова схема, по която ще се предават. Владислав сподели, че той и съидейниците му са физически изморени, имат семейства, личен живот и това е дейност, която извършват съвсем безкористно, без никакви финансови параметри. ПРЕДСТОИ ОРГАНИЗАЦИЯ ПО РАЗЛИЧНА СТРУКТУРА И ХОРАТА ЩЕ ПРЕДАВАТ КАПАЧКИТЕ СИ ДИРЕКТНО НА ФИРМАТА, КОЯТО СЕ ЗАНИМАВА С РЕЦИКЛИРАНЕТО. „Все още обсъждаме как ще се прави това. Ще имаме готова информация когато закупим новата апаратура. Ако някой дойде в детската градина, в офиса или в дома ви и каже, че събира капачки, не му се доверявайте. Нашата организация е такава, че вие носите капачките при нас, а ние организираме по-нататък придвижването им до рециклиращата фирма. Така че, продължавайте да събирате пластмасови капачки. Те помагат на човешки живот“ – призова още Владислав Николов.

Ели Маринова

 

Вижте видеото тук:

 

Коментари

Новини Варна