IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
11:55 | 29 януари 2018
Обновен: 13:59 | 30 април 2024

Варненски деца изучават птиците по случай Деня на влажните зони

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и РИОСВ-Варна изнасят интерактивни уроци пред третокласниците

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Как живеят характерните видове птици и растения до Варненското езеро ще научат днес учениците от III-те класове при ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ по случай Световния ден на влажните зони. Експерт по биоразнообразие ще провокира децата за дискусия по повод темата на тазгодишното мото: „Влажните зони и устойчивото градско бъдеще“. Откритите уроци са съвместна инициатива на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и РИОСВ-Варна.

Силвена Господинова, главен експерт в Басейнова дирекция „Черноморски район“

 

„Освен, че на децата ще бъдат показвани птичките, които населяват най-големите влажни зони до града ни, а именно – Варненско-Белославското езеро, те ще научат много за растителния свят и разнообразието от билки - отбеляза Силвена Господинова, главен експерт в Басейнова дирекция „Черноморски район“. Децата ще научат например, че тръстиките могат да се използват освен за покривни конструкции и да се нарежат за пелети. Малчуганите са се подготвили, прочели са предварително много за птиците. Районът на езерото се обитава от над 64 вида птици, които целогодишно преминават, мигрират или остават за по-дълго време. Тук климатът е по-мек. Защо на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони? Свързан е с Рамсарската конвенция, подписана през 1971 г. Отнася се до местообитанието на дивите птици. На децата им е интересно. Експертът по разнообразие ще им разкаже много любопитни подробности за езерото и обитателите му, но и ще акцентира върху това, че могат да посещават тези зони за отдих и туризъм. А близостта с природата е едно от средствата за разтоварване от стреса и зареждане с енергия“ – допълни още Господинова.

 

Световният ден на влажните зони се чества всяка година на 2 февруари. Избира се тема, която акцентира върху определена жизненоважна функция на влажните зони. Целта през 2018 г. е да се повиши отговорността на обществото за значението на влажните зони в осигуряването на устойчиво градско бъдеще. Към момента в списъка на влажните зони с международно значение България е представена с влажни зони с обща площ близо 20 306 ха.

Учениците от клуб „Млад природолюбител“ към Общински детски комплекс в Шабла пък ще посетят Зеления образователен център на 2 февруари от 13.00 часа. Те ще покажат знанията си за животинския и растителния свят в Дуранкулашко и Шабленско езеро.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още: 3-ма нарушители са глобени за заустване на фекални води в Черно море

Коментари

Новини Варна