IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
14:00 | 1 февруари 2018
Обновен: 03:48 | 13 юни 2024

Недостигът на работници в туризма тласка бранша в ползването на роботи

Проф. Станислав Иванов: До 5-10 години изкуствен интелект ще попълни липсата на човешки ресурси

По материала работи: Слав Велев
Недостигът на работници в туризма тласка бранша в ползването на роботи

Недостигът на човешки ресурси в областта на туризма ще тласка все-повече фирми да използват роботи и изкуствен интелект. Това каза във Варна проф. Станислав Иванов, зам.-ректор във висше туристическо училище по време на представяне на форум в морската  столица, който събра настоящи и бъдещи професионалисти в областта на туризма. Серия от лекции, дискусии и демонстрации подготви хотелиери и ресторантьори с новости и тенденции, които навлизат в бранша. „Роботизацията на услугите в туризма ще намали големият проблем с липсата на човешки ресурси чрез оптимизиране на различните процеси. От оперативна гледна точка роботизацията може да помогне в дадени процеси. Те могат дори да бъдат извършвани по-бързо, по-качествено и ефективно и то без намесата на човек - прогнозира проф. Станислав Иванов.

 

В областта на хотелиерството например, това може да бъде по отношение на настаняване, „чек ин“, „чек ъп“, доставяне на различни продукти, храни, напитки и стоки по отношение на рум-сървиз. Както и за дейности – приготвяне на храна, градинарство, косене на тревата в парковите пространства, почистване на подове и басейни, както и общи помещения.

 

Огромни биха били ползите от ползването на изкуствения интелект.  Те могат да бъдат разглеждани в две направления – финансови и нефинансови. При финансовите спестяваме разходи за заплащане и осигуровки на персонал и увеличаваме производителността. Някои дейности дори ще са по-ефективни. Може да имаме увеличаване на приходите, защото някои от гостите на хотела могат да си поръчат допълнително стоки и услуги само за да видят как роботът ще ги достави. Има и нефинансови параметри. Тук вече има игрови елемент в процеса на обслужване.

 

По думи на прогнозира проф. Станислав Иванов, роботизацията ще има и недостатъци. Някои служители могат да счетат, че техните работни места са заплашени и да саботират използването на роботи във фирмата. Затова е необходимо мениджърите да въвеждат подобни технологии в такива дейности, където служителите няма да бъдат заместени, а по-скоро тяхната работа ще бъде направена по-ефективна. Например почистване или доставяне на услугите рум-сървиз, при настаняване, напускане или обработка на документи.

 

Изкуственият интелект би могъл да е не само под формата на роботи, но и да помогне за по-добро опознаване на потребителите, техните нагласи, очаквания, поведение.

 

Роботизирането в хотелиерството в България вече върви. Има фирми, които въвеждат автоматизирани програми за настаняване на гости, за напускане и за поръчка на храни. Един от основните фактори, който определя дали тези технологии ще намеря пазар в страната е съотношението между разходите за технологии и разходите за труд, както и производителността на труда на технологиите.

 

За съжаление, в България трудът, особено в областта на туризма е изключително ниско платен,

което означава, че от финансова гледна точка фирмите ще предпочетат да използват евтиния човешки труд, отколкото автоматизирани технологии. Но бъдещето е натам. Недостигът на човешки ресурси в областта на туризма ще тласка все повече фирми да използват, може би не комплексни решения за автоматизация, но поне частични и със сигурност в следващите 5-10 години подобни технологии ще бъдат често срещани в българския туризъм. Подобни технологии ще разделят услугите на две големи групи. Едните ще бъдат т.нар. хай тач (фирми, които предлагат услуги, наситени с човешко обслужване и контакт. Там ще имаме технологии, но ролята на хората ще бъде много по-значителна. От друга страна ще има фирми за услуги хай тек, където повече ще се набляга на технологиите.

Малко ще са фирмите, които ще предлагат изцяло автоматизиран труд или труда изцяло на хора, допълни прогнозира проф. Иванов.

 

Нина Рускова, Ели Маринова

 

Четете още: Прокуратурата проверява бившето ръководство на АГ-то във Варна

 

Коментари

Новини Варна