IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:05 | 4 април 2018
Обновен: 15:07 | 29 април 2024

И тази година Благодатният огън ще пристигне във Варна от Румъния

За първи път в историята даваме от огъня на Македонската православна църква

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

За поредна година Благодатният огън ще пристигне във Варна от Румъния. Очаква се да бъде пред Катедралата около 21.30 часа на Велика събота, каза Варненският и Великопреславският митрополит Йоан.Благодатния огън няма да бъде донесен във Варна от София, където български духовници го носят от Йерусалим, защото има голям риск да закъснее. За пристигането на огъня в морската столица ще съдейства Русенската епархия, която ще го поеме от Гюргевската епархия в Румъния.

 

За първи път в историята Македонската православна църква - Охридска архиепископия ще получи Благодатния огън и това ще стане с помощта на България. Той ще бъде предаден на летище София на представителя на Светия синод на Македонската православна църква митрополит Иларион, който се изпраща лично от архиепископ Стефан. Веднага след това митрополит Иларион ще отпътува с хеликоптер за летище Скопие, откъдето пламъкът ще бъде раздаден на всички храмове в Македония.

 

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от най-младия български митрополит - 40-годишният Антоний. За първи път български духовник донесе Благодатния огън в България от Йерусалим през 2005-та година. Тогава делегацията се водеше от тогавашния Варненски митрополит Кирил. Митрополит Антоний ще излети за Йерусалим на 7-ми април рано сутринта с правителствения самолет „Фалкон”, предоставен за целта с решение на премиера Бойко Борисов.

 

Благодатен, наричан още Свещен огън, е пламъкът, който се запалва всяка година на Страстна събота в общия за различни християнски конфесии храм „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Според християнската църква слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Неговият пламък в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

 

Четете още: Стягат библиотека „Рапана“ на входа на Морската градина

Коментари

Новини Варна