IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
11:37 | 10 април 2018
Обновен: 17:05 | 16 май 2024

49-годишна посегна на живота си

Жената е с психиатрично заболяване

По материала работи: Слав Велев
 49-годишна посегна на живота си

49-годишна посегна на живота си, съобщи за Медийна група „Черно море“ началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна доц. д-р Снежа Златева. Жената е решила да сложи край на дните си със свръхдоза лекарства. Тя е с психиатрично заболяване. В момента е в кома, полагаме всички усилия да я върнем отново към живота, каза още доц. Златева.

 

Както е известно, пролетта е сезон, в който опитите за самоубийства зачестяват.  Според повечето изследвания психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение. Най-висок е рискът при хора с депресия, следван от алкохолизъм, шизофрения и други.

 

Най-голямо значение за хората, склонни към самоубийствени действия, имат емоционалните и импулсивните реакции. Субективните могат да бъдат разочарования, загуба на близък, страх от болест, страх от негативно мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване и други.

 

Всеки шести опит за самоубийство във Варна се извършва от човек в напреднала възраст. Това показва проучване, извършено преди време от доц. д-р Снежа Златева. Съветът на специалистите е на възрастните хора да се обръща повече внимание, за да не страдат от самотата.

 

Световната статистика сочи, че самоубийствата се увеличават с възрастта, особено над 75 години.  Във Варненска област средната възраст е около 58 г., което е доста тревожно.

 

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна