IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:40 | 17 април 2018
Обновен: 03:24 | 11 май 2024

Общопрактикуващи лекари: Чувствително увеличение на направленията няма да има

Допълнителните бройки отиват основно за профилактика на жените от 30 до 40 години

По материала работи: Пламен Янков
Д-р Светлин Митев.

Чувствително увеличение на направления за консултации със специалист и за изследвания през т.г. няма да има. Това съобщи за Медийна група „Черно море“ д-р Светлин Митев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна. С новия Национален рамков договор бе увеличен бюджетът на специализираната помощ, но бе предвиден профилактичен преглед за жените от 30 до 40-годишна възраст и те „изконсумират“  почти половината от увеличението. На второ място бе вдигната цената на консулта за специалист за първичен и вторичен преглед. Това „изконсумира“ останалата част от увеличението. Ето защо не очакваме съществено вдигане на бройките за направления. Освен ако НЗОК не прави други сметки, още повече, че разполага с резерв и планирани буфери, каза още д-р Митев. 

 

На този етап не можем да знаем със сигурност за направленията, защото Здравната каса ще ни раздава тепърва стандартите. С нея трябва да сключим договор и да получим т.нар. стойности, които са въз основа на изчисленията на всяка лекарска практика. Сметките произтичат от това колко диспансерни прегледа имаме, колко харчим, за всеки от нас си има сложна формула, в която може да попаднат и няколко направление повече. Логиката обаче показва, че съществено увеличение няма да има, обобщи шефът на варненските GP-та. 


Както вече съобщихме, с НРД 2018 жените на възраст между 30 - 40 години ще имат право да бъдат ежегодно консултирани при акушер-гинеколог и да им бъде направена цитонамазка. Общопрактикуващите лекари пък задължително ще дават направление за кардиолог, когато техен пациент е с висок риск, изчислен по т.нар. корпус система. Предвидено е и проследяване на състоянието на тези болни и резултатите от проведеното лечение.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна