IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
16:41 | 17 април 2018
Обновен: 07:49 | 2 май 2024

Природозащитник: Отговорността за инциденти, свързани с домашни животни е изцяло на стопаните им

Вън от опасност се намират две от обгорелите кучета при умишления палеж в Боровец

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Отговорността за инциденти, свързани с домашни животни  е изцяло на техните стопани, които трябва да бъдат санкционирани, проверявани, глобявани. Това каза Светла Димитрова от варненска природозащитна организация във връзка с ъс зачестилите случаи на ухапвания от домашни любимци на улицата. „Едно  животно когато е в домашна среда и под домашна грижа прави това, което стопанинът му очаква от него. При инцидентите, това е една изтървана грижа и неконтролирано поведение на домашен любимец, за което носи отговорност само неговият стопанин.  Има ред законови изисквания, включително за намордници, за извеждане на любимците изцяло в местата за разходка на животни – кучешки градинки. Ако се разхождат сред хората, трябва да са с каишки с определена дължина. Това трябва да бъде съблюдавано от контролните органи, които да глобяват при всяко нарушение. В повечето случаи обаче се санкционират хора, които не  носят паспорта на кучето си, които са допуснали за 5 мин. домашният им любимец да се разходи там, където не е указано“ – отбеляза Димитрова.

 

Природозащитникът информира, че в момента организацията се опитва да изгради изцяло ново място, на което ще бъдат приютявани улични животни в беда. „Мястото е диво, тихо, спокойно, в отдалечена местност. Много ни е трудно. Дали ще го наречем приют, зависи от оценяващите органи, които ще ни дадат разрешително. Работим във всяка свободна минута. Ще се постараем то да отговаря на всички изисквания. Надяваме се да бъде за колкото може повече животни. Набираме всякакви материали, пригаждаме и стари мебели. Има доброволци, които ни пишат, подкрепят и помагат. Имаме около 15 неосиновени кучета, които са настанени временно в доброволчески домове. Ще бъдат приютявани предимно животни в крайна нужда – бебета, болни, такива, които имат необходимост от ветеринарна грижа. Ще бъдат давани за осиновяване, това е идеята“ – каза още Димитрова.

 

Вън от опасност за живота се намират две от обгорелите кучета след умишления палеж, станал наскоро във Варна. Припомням, Районната прокуратура в морската столица води досъдебно производство за палеж на кучкарник в местността Боровец. В огъня загинаха две от животните, а други две бяха настанени във ветеринарна клиника.

 

„Нека направим уточнението, че това не е беше приют, каза Светла Димитрова. Това бе частен дом с  приемна грижа на няколко животни, които никога не са били двуцифрено число. Едно от двете кучета е почти напълно възстановено. Ще му останат съвсем леки белези от обгарянията. Другото обаче има много обгоряла кожа, предстои му още една оперативна намеса заради сраствания, понеже кожата се свива при зарастванията. Да се надяваме, че след това ще  имат добри шансове за възстановяване. Двете кучета имат добри сетива – зрение, слух, обоняние, хранят се добре и наддават. Настанени са при наша доброволка с медицинско образование. Получават лечебна храна. Тази жена в момента прави едно малко чудо за тях. В подписката за ефективна и максимална присъда за извършителите сме събрали до момента над 8000 подписа. Надяваме се на възмездие, предвидено от закона“ – допълни Димитрова.

 

По нейни думи, продължава да се покачва броя на хората, които подкрепят природозащитниците. Все още няма повдигнато обвинение, но тече досъдебно производство за палеж. „Няма съмнение, че това е палеж. Събират се показания, правят се експертизи. Предали сме записа от камерите, на които се вижда извършителя с двамата му съучастници, които ние разпознаваме. Време е властите да се произнесат.

 

По отношение на Зоополицията, Димитрова е на мнение, че тя още не е с изяснени функции. „Това е звено към всяко едно РПУ, което би трябвало да има повече възможности от останалите полицаи, но към момента не виждам как това ще се случи. Хората нямат проведен инструктаж какво да правят в случай на инцидент. При въпросния инцидент ние сме уведомили стандартната полиция и прокуратура. Колко време ще се проточи това дело, нямам представа. Към момента на извършителя има повдигнати 6 обвинения, нямащи нищо общо с палежа“ отбеляза още природозащитничката.

Ели Маринова

снимки авторът

 

Четете още: В автобусите ни простудяват!

Коментари

Новини Варна