IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:46 | 23 април 2018
Обновен: 10:35 | 11 май 2024

Променят правилата за имунизациите

Деца без личен лекар ще се ваксинират само в Регионалната здравна инспекция

По материала работи: Слав Велев
Променят правилата за имунизациите

В имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция във Варна планови ваксинации и реваксинации се правят само на деца, които не са упражнили правото си на избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) до избиране на такъв.  Това важи също за чужденци, пребиваващи краткосрочно у нас, както и за хора с двойно българско и чуждо гражданство, които не се осигуряват по реда на Закона за здравното осигуряване. Това съобщават от РЗИ – Варна, в писмо до ОПЛ.

 

Съставяне на индивидуални схеми за планови имунизации и реимунизации в имунизационния кабинет на Здравната инспекция се извършва на деца без избран личен лекар. За тези, които са пропуснали ваксинациите по задължителния календар за определена възраст, трябва да се има предвид, че имунизациите и реимунизациите се извършват при спазване на минимални интервали и съвместимости между биопродуктите и се провеждат при първа възможност, съобразно възрастта и прилаганите към момента биопродукти в последователност, определена в Наредба №15.

 

В РЗИ ще се издава служебна бележка за извършените ваксинации само на деца без избран ОПЛ.

 

Иначе задължителните планови имунизации и реимунизации се извършват от личен лекар с биопродукти, които имат разрешение за употреба в страната. Всички деца, граждани на България, следва да имат избран ОПЛ, напомнят от Здравната инспекция във Варна.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

 

Коментари

Новини Варна