IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
12:20 | 24 април 2018
Обновен: 17:03 | 9 май 2024

Система ще предупреждава за птици около ветроенергийните паркове

Няколко радарни системи ще обследват защитените зони

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Единна система за ранно предупреждение за защита на птиците ще бъде въведена в защитена зона „Калиакра“. При преминаване на птичи ята ще бъдат спирани единични, групи турбини или цели вятърни централи. По този начин се минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори. Около тази система се обединиха собствениците и операторите на ветроенергийните паркове в зоната. В нея участват дванадесет български компании, които са собственици и оператори на ветроенергийни паркове. Целта на Системата за ранно предупреждение е опазване на дивите птици, включени в Приложение I на Директива 2009/147/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета на Европа относно опазването на дивите птици, които са предмет на защита съгласно заповедта за обявяване на защитената зона.

 

За да се гарантира независимост и обективност на предприеманите мерки, компаниите, обединени в създаването на Интегрираната система за защита на птиците, възложиха дейностите на специализирана орнитологична консултантска компания, която разполага с необходимите професионални експертизи за провеждане на ефективни дейности по наблюдение и защита на птиците и има дългогодишен опит в тази област.

 

Системата обединява информация от няколко радарни системи и прилага общ мониторинг на цялата защитена зона. Специалисти-орнитолози, в допълнение към радарните данни, ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини.

 

Системата за ранно предупреждение вече разполага със собствен уеб-сайт (www.kaliakrabirdmonitoring.eu), на който се публикуват седмични и месечни бюлетини и сезонни доклади за дейността ѝ. В тази специално създадена директория може да бъде открита информация за наблюдавани в защитената зона видове птици, техния брой, както и датата и продължителността на всяко спиране на турбините.

 

Снимка Пламен Гутинов

 

Четете още: Лекуват безплатно 90 пациенти, изгубили зрението си заради катаракта

Коментари

Новини Варна