IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:45 | 1 май 2018
Обновен: 10:33 | 15 април 2024

Детски надбавки за всяко семейство поискаха родители

Настоява се и за по-улеснено получаване на пенсия за подрастващи с един родител

По материала работи: Слав Велев
Детски надбавки за всяко семейство поискаха родители

Детски надбавки да получават всички семейства, без оглед на дохода, както и да се променят правилата за отпускане на наследствени и инвалидни пенсии за децата сираци, настояват родители. Стотина души се събраха на протест до община Варна, като подкрепиха акцията, организирана пред Народното събрание и проведена паралелно в редица градове на страната.

Започване на диалог за промяна и усъвършенстване на законовата уредба по отношение на правата на децата в България е основната надежда на всички, които се включиха в акцията. По-улеснено получаване на пенсия при деца, които имат един родител, е едно от основните искания на хората. Настоява се също за безплатно здравеопазване за подрастващите до определена възраст.

 

Детски добавки за всяка работеща майка без оглед на дохода, отпадане на условието за проследяване на приходите 12 месеца назад за отпускането им, както и достатъчно места в яслите са сред другите искания. Ще се търси възможност за провеждане на кръгла маса, на която всяка от страните да представи мнението си.

 

„Смятам, че нещата, за които апелираме, са нормални. Ако се спазят тези условия, спокойно могат да се раждат деца в България и да не се говори повече за демографска криза у нас“, подчерта пред телевизия „Черно море“ Иво Иванов – организатор на протеста във Варна.

 

Междувременно стана ясно, че социалното министерство ще предложи законодателни промени, с които персоналната пенсия, за която се чака с години, да се превърне в социална помощ, без доходен критерий. Новият вид подпомагане може да влезе в сила от началото на следващата година и да обхване около 8000 деца.

Александър Йорданов

Коментари

Новини Варна