IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
14:01 | 16 май 2018
Обновен: 05:09 | 19 април 2024

Минимум 20% от населението на Европа страда от сънна апнея

В основата ѝ е затлъстяването и неправилното хранене

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

37 шофьори от Градски транспорт - Варна са прегледани за обструктивна сънна апнея. Предстои през скрининга да минат всички останали. Това каза доц. д-р Марио Милков представител на Медицински Университет Варна и председател на Българското дружество по ОСА и хъркане по време на кръгла маса, на която бяха оповестени резултатите от проведеното скринингово проучване по проблеми свързани със заболяването. Събитието се организира от ПК „Здравеопазване” към ОС – Варна, Община Варна и  Медицински Университет „Проф.  Д-р П. Стоянов” – Варна. Участие във форума взеха и доц. Антоанета Цветкова - Председател на ПК „Здравеопазване” към ОС - Варна, както и представител на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ).

 

Обструктивна сънна апнея засяга определени професионални групи – отбеляза доц. Милков. Това е заболяване от световен мащаб и е свързано с безопасността на всеки  от нас. Преди година Медицински Университет Варна и Българското дружество по ОСА и хъркане започнаха инициатива като предложихме сътрудничество с Община Варна. На всички водачи на МПС от градски транспорт бяха раздадени справочници, а след това анкетите бяха обработени. Бяха поканени на преглед рискова група шофьори. Изследването се осъществява по време на сън. Проведохме няколко конференции с изтъкнати гости. Как възникна идеята? По време на международни форуми обърнахме внимание, че в други държави тези скринингови програми не са кампанийни, са залегнали в програми на здравните министерства и каси.

 

У нас Деня на съня се провежда вече 3 години подред. Но заседмица, най-много 10 дни се говори активно. Веднага след това интересът спира. Ние имаме за цел да поканим Здравната каса да включи в своите пътеки изследване на съня по тази методика, базирана на световните стандарти. Искаме да сформираме дълготрайна група, която да продължи тези анализи и да излезем с по-широка статистика, да предложим на компетентните органи изследването на съня да стане национална програма. Засега скринингът е безплатен, но след  време тези изследвания ще са платени. Тогава съвсем няма да има желаещи да се изследват. Когато обаче има национална програма, това ще бъде най-добре за пациентите и обществеността – добави доц. Милков.

 

„Целта е да не се допускат сънливи шофьори на пътя. Когато пациентът е осъзнал проблема си, много по-лесно е да се намери решение на това социално значимо заболяване – каза Бранимир Георгиев – гл. инспектор в ДАИ. За съжаление, много зачестиха ПТП-та при превоз на хора, които завършват със загинали пътници. Трябва да направим всичко възможно, доколкото е възможно да се предотвратят случаите на заспиване на пътя от страна на шофьорите“. По негови думи сънната апнея  е скрито заболяване, което дава отражение на общото здравословно състояние на шофьора. Често то е съпроводено от артериална хипертония и диабет. Макар че има нормативна уредба, според която всяка фирма трябва да осигури преглед на своите шофьори, практиката доказва, че те са рутинни. „Мери се кръвното налягане, поглежда се общото състояние на човека, лекарят му задава въпроси и толкова – отбеляза Георгиев.  Има и европейско изискване за времето на шофиране и почивка за 24 часа като целта е превозвачът да не се преуморява и съответно да заспива и катастрофира. ДАИ изпълнява контрол на спазването на тези изисквания. И въпреки всичко ние излизаме с предложение да се влезе в диалог с браншови организации на превозвачите, които също да извършат своя вътрешна превантивна диагностика“ – допълни представителят на ДАИ.

 

По мнение на доц. д-р Марио Милков, затлъстяването и природо-несъобразният начин на живот и хранене са в основата на отключване на болестта. „Практиката ни показва, че от него страдат и млади хора, които са без съпътстващи болести и въпреки това страдат от сънна апнея. Леките и форми могат да бъдат лекувани. Минимум 20% от населението на Европа страда от това заболяване. За жалост сред пострадалите има и млади хора, дори деца. В много от случаите тези хора не се хранят правилно и допускат наднормено тегло“ – заключи доц. Милков.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още:Подпол. инж. Ангел Ангелов: Едновременно съм в двете стихии, морето и небето

Коментари

Новини Варна