IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:59 | 5 юни 2018
Обновен: 16:10 | 23 април 2024

93% от първокласниците приети по първо желание

По материала работи: Слав Велев
 93% от първокласниците приети по първо желание

93% от първокласниците във Варна са приети по първо желание. Резултатите ще бъдат обявени днес в 17ч. на сайтовете на училищата и сайта на Община Варна. 4,8% от първокласниците влизат по второ, 1,2% по трето и 1% по четвърто и следващо желание. Общо 2976 деца са кандидатствали за прием в 37-те общински училища в града, 2895 от тях влизат още на първо класиране, обявиха от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

 

Записването на приетите започва от 6-ти юни и продължава до 8-ми юни от 9ч. до 17ч. на място в училищата. Родителите представят копие и оригинал (за сверка) на удостоверение за раждане  и оригинал на удостоверение за завършено задължително предучилищно образование. Деца, ползващи предимство по чл.10, ал.4, т.1 и т.2 (дете с трайни увреждания над 50%; дете на двама починали родители) представят документи, удостоверяващи тези обстоятелства.

 

След първото класиране остават свободни 484 места. За некласираните 81 деца анализът показва, че 15 деца са с уседналост на адрес до една година (трета група на уседналост), но са кандидатствали само за едно или две училища, в които броят на кандидатите е значително по-голям от броя на местата – това са училищата ОУ „З. Стоянов“, ОУ „П. Р. Славейков“, ОУ “Д. Чинтулов“ и СУ „Н. Геров“. За останалите 66 неприети деца родителите са посочили само училища в други райони, а не са включили училището, в чийто район е адресът им по местоживеене.

 

След приключване на записването и обявяване на свободните места родителите могат да участват във второ класиране, като редактират заявленията и избират и подреждат като желания само училища, за които са обявени свободни места. Това може да стане от в периода от 10 часа на 12-ти юни до 23:59 на 14-ти юни. Във второ класиране могат да регистрират заявление за прием и родители, които до момента не са подали заявление за своето дете.

 

 

Коментари

Новини Варна