IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
16:09 | 7 юни 2018
Обновен: 12:08 | 30 април 2024

Най-много ни дискриминират на работното място

Личното положение и физическото увреждане са най-честите причини за неравно третиране в обществото

По материала работи: Слав Велев
Най-много ни дискриминират на работното място

 

Най-много дискриминация има на работното място – при постъпване на работа, при упражняване на трудовите задължения или при прекратяване на служебните правоотношения. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация(КЗД). Най-много сигнали и жалби при нас постъпват по признаците лично положение и физическо увреждане, добави тя. КЗД е институцията, която следи най-стриктно проявите на неравно третиране в обществото. Това става по признаци като пол, религия, вяра, етническа принадлежност, лично и обществено положение, образование и други.

 

Във Варна сме във връзка с нашата национална кампания за достъпна архитектурна среда „Достъпна България“, поясни доц. Джумалиева. По този повод ще бъдат направени и множество проверки. Искаме да предизвикаме дебати по темата за архитектурната среда, защото тя също е форма на дискриминация. В това отношение плажовете трябва да са достъпни за всички хора с увреждания. У нас има още много да се работи за достъпната архитектурна среда. Когато установим сериозни нарушения, следват санкции и глоби, каза още шефът на КЗД.

 

Доц. Джумалиева ще участва днес в национална конференция на тема „Защита срещу дискриминация:правна уредба, проблеми и тенденции“, която ще се проведе в Икономическия университет във Варна. Форумът е резултат от подписан меморандум за сътрудничество между двете институции. Една от основните цели е популяризиране на въпросите, свързани със защитата от всички форми на дискриминация в социалния, гражданския и икономическия живот.  

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Целия разговор вижте тук: 

 
 
 

Конференцията „Защита срещу дискриминацията: правна уредба, проблеми и тенденции“ е организирана от Катедра “Правни науки” при ИУ-Варна в партньорство с Института за държавата и правото при БАН и Комисията за защита от дискриминация.

Проект “Инвестиции в обучението на студенти, докторанти, постдокторанти и преподаватели – гарант за по-добро бъдеще“ се изпълнява с подкрепата на Европейския съюз в рамките на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския социален фонд.

Общата цел на проекта е да се подобри цялостната среда за развитие на научноизследователската дейност в Икономически университет - Варна като началото се поставя още от студентската банка и обхваща целия изследователски и академичен състав на университета. По този начин ще се повиши качеството на научните изследвания, базирани на сътрудничество в областта с водещи научни организации от Европа.

Конференцията се реализира в рамките на Дейност 7 „Организиране на национални и международни научни форуми за разпространение на научната продукция на докторанти, постдокторанти и преподаватели.“ 

Целта е да се постигне широко разпространение на науката и научната дейност сред представителите на целевата група, да се дискутират различни обществено значими проблеми, а също така и да се поддържат социални контакти с други представители на научната общност в България и чужбина.

Тя е повод за среща на практици и учени от различни сфери на правното знание–правоприлагане и доктрина– академични учени, преподаватели, докторанти, съдии, членове на КЗД и представители на различни институции.

В рамките на дискусионните модули са подадени и е очаква да се представят  51 доклада.

Коментари

Новини Варна