IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:47 | 14 юни 2018
Обновен: 09:09 | 30 април 2024

Цецка Цачева: Готвят се промени за разтоварване на съдилищата

Членовете на Висшия съдебен съвет също работят много активно, добави правосъдният министър

По материала работи: Борис Проданов
Цецка Цачева: Готвят се промени за разтоварване на съдилищата

Една от основните теми, по които работим приоритетно, е свързана с равномерното натоварване на съдилищата. Това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева преди откриването на 21-то общо събрание на европейската мрежа за съдебно обучение, което се провежда в курортния комплекс „Слънчев ден“. Форумът е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Членовете на Висшия съдебен съвет също работят много активно по темата за равномерното натоварване на съдилищата. Правим промени в законодателството, така че дейността на магистратите да се облекчи, посочи министър Цачева. Публична тайна е, че най-натоварени са съдилищата в София и тези в големите областни градове. Разтоварването ще дойде чрез промени в подсъдността. Във връзка с това широка група от експерти готви промени в ГПК. Идеята е делата да се разхвърлят по други съдилища, а не там, където са основно концентрирани. В това отношение Софийски градски съд е сред най-натоварените. Във връзка с това разчитаме на широка подкрепа, най-вече сред общността на магистратите, каза още правосъдният министър.

 

Ставри Таргов

 

Още по темата: Във Варна обучават кадри за здравния контрол на границите

Коментари

Новини Варна