IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:33 | 27 юни 2018
Обновен: 15:48 | 10 май 2024

Във Варна всяка втора донорска ситуация завършва с трансплантация

17-годишно момче спаси живота на четирима болни

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна всяка втора донорска ситуация завършва с трансплантация

Близо 50% от донорските ситуации във Варна завършват с трансплантации. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Света Марина“. Броят им не е висок, но не е и малък на фона на общата картина в национален мащаб.

 

Той посочи, че положителната промяна у българина по отношение на донорството е вече факт. Това се дължи основно на повечето информация по проблема и на убеждението, че дори и при смърт на близък човек може да се направи нещо добро за хора, живеещи с надежда за присаждане на орган. Всяка една ситуация е много индивидуална, зад нея стоят семейства, психологични състояния, трагични ситуации и ние невинаги успяваме да я контролираме, призна анестезиологът.

 

Последната донорска ситуация във Варна е от 19 юни т.г. със 17-годишно момче, получило мозъчен кръвоизлив в резултат на мозъчно заболяване. Въпреки тежкия момент неговите близки дават разрешение органите му да бъдат присадени на болни хора. Извършени са 4 трансплантации и е спасен животът на 4-има души.

 

Всички медицински екипи, участвали в подготовката и осъществяването им, изказват искрени съболезнования на близките на починалото момче и благодарност за хуманното решение да дарят органите му.

 

Когато мозъкът спре, индивидът загива. Същото е и при компютрите – изгори ли процесорът, конфигурацията му става излишна, поясни професорът. Човек не може да избяга от смъртта, но може да забави идването й, благодарение на донорството, обобщи проф. Платиканов.

 

Ставри Стефанов
 

Още по темата   "Щрихи от утрото" (27.06.2018) - Колко души се нуждаят от трансплантация във Варненско?

 

 

Коментари

Новини Варна