IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
13:51 | 27 юни 2018
Обновен: 11:44 | 30 април 2024

Търновски иконописци ще изрисуват храм „Св. Прокопий Варненски“

Текат довършителни работи по църквата, още се набират средства

По материала работи: Слав Велев
Търновски иконописци ще изрисуват храм „Св. Прокопий Варненски“

Снимки Пламен Гутинов

 

Има още много работа по цялостния комплекс към новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски“, защото като цяло той е много голям, но в момента сме на фаза довършителни работи. Това каза Христо Фурчев от Църковното настоятелство при църквата. „Епархийският център и клубните дейности няма да бъдат завършени до края на тази година. Амбицията и намеренията са да завършим храма. Трябва да бъде довършена вертикалната планировка и монтажа на ламарината на покривната конструкция, отбеляза Фурчев.

 

По думи на строителния специалист,

 

кубетата на масивната църква имитират злато, но са от неръждавейка, титан-нитритиево покритие.

 

Материалът се прави в специални вакуумни пещи, произвежда се в Украйна и гаранцията му е много голяма. „Няма да сме  живи ние и наследниците ни, за да разберем какво ще се случи с тази ламарина“.

 

До края на годината ще има резбовани врати и иконостас. Църковният настоятел уточни, че самото заработване на храма зависи от Варненския и великопреславски митрополит. Той ще вземе решение кога ще бъде осветен. Амбициите ни са дотогава да има възможност да се влиза в храма и хората да видят резултата от дългогодишните усилия.

 

Целият храм ще бъде изографисан от художници от Великотърновския университет. Напълно възможно е да бъдат включени и студенти иконописци. Включително и параклисът ще бъде със стенописи. В определени периоди от годината когато не работи храма, ще работи параклисът. Квадратурата на храма е  много сериозна и изографисването му ще бъде поетапно. Ръководителят на номинирания екип ще определи кои автори ще участват. Доцентът-ръководител е преподавател във висшето учебното заведение.

 

„Едва 1/10 от стойността за това сме събрали – каза още Фурчев. Имаме целеви дарения, които не можем да ползваме за строителство. До момента сме събрали около 80 000 лева. Оптимист съм. В последните няколко години нещата се промениха много. Освен в лицето на Община Варна, кмета и Общински съвет, които помогнаха много в последните няколко години, държавата също се включи. Тазгодишният транш на Общината е 250 000 лв. Ансамбъл „Българе“ направиха един концерт, събраните средства от който бяха дарени изцяло в ползва на храма. Събраха се почти 20 000 лева. Държавата също помага. Очакваме допълнително средства от правителството. Имаме една субсидия от премиера на стойност 350 000 лв.“ – допълни настоятелят.

 

По негови думи, в центъра покрай храма  дейностите ще са много. „Имаме под земята 1700 кв. м., които предстои да се използват в полза на хората. Вече са дошли първите дарения на пещи и керамика. Предстои още много работа.

 

В Епархийския център, намиращ се в двора на храмовия комплекс вече има потвърждение от няколко ДКЦ-та във Варна, че ще заработи лекарски кабинет в полза на социално слаби варненци. Медиците ще се редуват и ще оказват безплатна медицинска помощ на хора, които нямат здравна осигуровка и средства, а се нуждаят от помощ. Хора без средства ще ползват и стоматологичен кабинет. Вече има потвърждения от дентални специалисти, които ще помагат. Ще има кухня за бедни. Като част от клубните дейности художници ще обучават деца безплатно, без наеми за творците. Отсега клубове са установили взаимоотношения с храма и вече имат нямат търпение да заработи в комплекса. Част от допълнителните дейности ще носят и приходи на църквата, защото тятрябва да се издържа. Има и концепция за частично отдаване на терена под наем. Остават довършителни  работи и в епархийския център. Засега сме се концентрирали върху изграждането на храма   допълни Христо Фурчев.

 

Активни  са всички набирателни сметки. Кампанията продължава.

В подкрепа на храма функционират набирателни сметки и SMS-кампания – DMS HRAM на номер 17 777 на стойност 1 лв. (без ДДС) за всички мобилни оператори.

 

Дарителска сметка в лева: ДСК ЕАД-Варна BG 47STSA93000013089588.

Ели Маринова

 

 

Четете още: Правителството осигури имоти във Варна за центрове за деца с увреждания

Коментари

Новини Варна