IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
09:33 | 28 юни 2018
Обновен: 03:07 | 6 май 2024

Във Варна започва разяснителна кампания сред ловците за африканска чума

Нови огнища на болестта са установени в съседна Румъния

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Pixabay

Североизточно държавно предприятие провежда мащабна разяснителна кампания във връзка с опасността от разпространение на африканска чума по свинете. По инициатива на директора на СИДП инж. Веселин Нинов и съвместно с Регионалната дирекция по горите-Варна, в горските и ловни стопанства в Добричка област вече се организираха поредица от срещи с експерти, ловци и юридически лица, стопанисващи дивеча. От днес информационната кампания поетапно ще обхване и стопанствата във Варненска област. Превантивните мерки ще бъдат дискутирани във Варна днес, 28 юни, от 14:00 ч. в заседателната зала в сградата на РДГ, на ул. „Радко Димитриев” 10.

 

Въпреки че болестта не е открита у нас, нови огнища на африканска чума по свинете са установени сравнително близо до пределите на страната ни – на територията на окръг Тулча в Румъния. Това налага да бъдат предприети спешни мерки за намаляване на популацията на дивата свиня. Горските територии във Варненска област вече са под постоянен мониторинг заради опасността от разпространение на заболяването, а в държавното ловно стопанство „Шерба” е изготвен план за отстрел по правилата на подборния лов. В рамките на организираната информационна кампания ловните дружини получават детайлна информация за въведения засилен контрол, за симптомите и начина на протичане и разпространение на болестта, както и за неотложните превантивни мерки, които са необходими, за да се ограничи пренасянето на заразата.

Коментари

Новини Варна