IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:47 | 9 юли 2018
Обновен: 15:29 | 20 април 2024

Всеки четвърти във Варненско е живял под прага на бедността

50% от населението се ограничава за отоплението на жилището

По материала работи: Слав Велев
Всеки четвърти във Варненско е живял под прага на бедността

 

През 2017 г. линията на бедност в област Варна e 378.58 лв. средно месечно на човек от домакинство при 351.08 лв. за страната. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро – Североизток. Областта е на пето място след Кърджали (29.1%), Сливен (28.2%), Шумен (25.8%) и Бургас (25.7%) с най-висок относителен дял на бедните - 25.6% от населението на областта са били под прага на бедност. Относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с 0.8 процентни пункта спрямо този на мъжете, съответно 26.0 и 25.2%. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност в област Варна нараства с 23.4%, а относителният дял на бедното население намалява с един процентен пункт.

 

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2017 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 25.6 до 29.4% или с 3.8 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 46.6%, или с 21.0 процентни пункта.

 

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на хората и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги.

 

Най-голям брой жители на област Варна изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (60.1%), възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (57.1%), както и ограничения при отоплението на жилището си (50.8%). Успоредно с това 4.0% от хората не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 2.5% - цветен телевизор, 13.0% - автоматична пералня.

 

42.8% от хората в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 50.6% не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

 

През 2017 г. 43.4% от населението в област Варна живее в тежки материални лишения (ограничения в 4 от 9 показателя), сочат още данните от ТСБ - Североизток.

 

Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2020” от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели. Показателят включва хора, живеещи в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.

 

Комбинирането на трите показателя показва, че през 2017 г. 47.7% от населението в област Варна или 225.2 хил. души са били в риск от бедност и социално изключване.

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна