IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
12:54 | 3 октомври 2018
Обновен: 13:36 | 24 април 2024

Варна ще се учи от Москва как да намали трафика

Започват Дните на Москва в България, у нас е представителна руска делегация

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Полезни практики от руската столица ще почерпи Варна, стана ясно след деловата среща на руска делегация с кмета на морската ни столица Иван Портних.  Варна е домакин на Дните на Москва в България (3-4 октомври). Инициативата започна на 1-ви октомври в София и продължават в Плевен и в морската столица. Темите, обсъдени с  делегация, водена от Сергей Черьомин, министър в Правителството на Москва и ръководител на Департамента за външноикономически и международни връзки бе окачествена като ползотворна и от двете страни.

 

По думи на Портних и двата града имах сходни предизвикателства. „В последните 10 години Москва е изминала дълъг път по отношение на качеството на живот и ние има на какво да се научим от руската столица. Интересни идеи можем да вземем по отношение на решаването на много сходни проблеми“. Забележителен напредък имат московчани в усвояването на пешеходните зони и велоалеи,  в модернизирането на транспорта, в намаляването на трафика и ориентирането на повече хора в придвижването с велосипеди, в намаляването на вътрешната реклама и изграждането на съвременни системи за сигурност.

 

Във Варна предстои изграждането на нова сграда на Математическата гимназия и Москва може да бъде добър пример за това. От там можем да се поучим как да помогнем на възрастните  хора да се социализират и как да превърнем библиотеката си от книгохранилище в място за активен социален и културен живот.

 

Сергей Черьомин, министър в Правителството на Москва

 

Развиват се отношенията в културния обмен. Кметът отбеляза, че в тазгодишните издания на варненските фестивали са участвали сериозен брой руски артисти. По негови думи Дните на Москва са една добра основа за надграждането на тези отношения.

„Стотици хиляди руснаци идват да почиват по българското Черноморие - каза Сергей Черьомин, министър в Правителството на Москва. За много от тях България е втора родина, а някои имат имоти у вас. Руският център в Камчия, построен със сериозни инвестиции от Русия ще се превърне в място, на което целогодишно ще почиват московчани и ще учат деца по руската образователна система. Русия е един от основните инвеститори в туризма в България и ние се радваме на доброто партньорство между вашата страна и Москва“ – допълни Сергей Черьомин.

 

Програмата в морската столица включва още:

03.10.2018 г.:

15.00 ч. Откриване на арт-проект "Многоцветна Москва" - вход на Морската градина;

15.00 ч. Изпълнение на Кадетския корпуси и на Представителния духов оркестър на ВМС - пл. "Антон Новак";

15.35 ч. Среща по волейбол - спортна база "Спортпалас", КК "Златни пясъци";

17.00 ч. Кръгла маса на тема „Новият живот на културните пространства в европейските столици“, зала „Дарзалас“,  хотел „Рослин Димят“;

19.00 ч. Концерт с участието на Тамара Гварцители, театър „Гжел“, вокална група „Куатро“, група „Пицца“ - вход на Морската градина;

 

04.10.2018 г.:

16.00 ч. Среща по волейбол - спортна база "Спортпалас", КК "Златни пясъци";

16.00 ч. Срещи по шахмат - спортна база "Спортпалас", КК "Златни пясъци";

Успоредно с това е предвидена и програма в Санаторно-оздравителен комплекс-Камчия.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Гърция и България споделят общи ценности като членовете на НАТО и ЕС

Коментари

Новини Варна