С тристепенно меню, тънки познания за технологията на ястията и финес, варненският дванайсетокласник Красимир Баналиев впечатли журито на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Зрелостникът от Професионалната гимназия по туризъм във Варна грабна приза „Най-добър млад готвач“ в конкурса на асоциацията. 22-членно жури от известни шеф-готвачи от цялата страна оцениха авторското меню на Красимир, който обра овациите на тема "Иновативна балканска кухня". След 10-годишно прекъсване най-голямата браншова организация в туризма поднови конкурса „Най-добър готвач на годината на БХРА“. Той се проведе в к.к. Св. Св. Константин и Елена на 26 и 27 септември в рамките на форум „Туризъм и кулинария”. Темата му бе „Иновативна балканска кухня - новаторство и стил“.
Младият готвач сготви тристепенно меню, включващо пушена скумрия с с трици от череши, турниран глазиран морков и гел от бакла, агнешки франчрак /котлети, които не са нарязани/, сотиран и намазан с дижонска горчица в коричка от селски хляб с български зелени билки и пюре от морков, към основното поднесе мелиндзано /патладжан, селъри, лук и пипер с перли от домат/. Изборът му за десерт бе глазирана и фламбирана праскова с костилка от черен шоколад и завършек от малко златен прах.
Конкурсът събра 38-ма готвачи от цялата страна в 4 категории: най-добър готвач на БХРА за 2018 г., най-добър сладкар на БХРА за 2018 г., най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г., най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.
Събитието се организира с подкрепата на Община Варна и Министерството на туризма. Председатели на журито за готвачите бяха Шеф Тони Иванов и Шеф Ивайло Димитров, а за сладкарите – Шеф Ради Стамболов. Конкурсът се осъществи с подкрепата на шеф готвачи Ивайло Иванов, Живко Димитров и Емилиян Василев. Регламентът бе изготвен от организаторите – БХРА.
Претендентите за престижните кулинарни титли се състезаваха в рамките на два дни в специално обособени работни места пред очите на журито и публиката, а състезанието се излъчваше онлайн.
Варненското момче бе следвано в класацията от Василена Димитрова от Свищов и Теодора Прагова от Велинград.
Ели Маринова
В Библиотеката във Варна дават безплатни дигитални консултации за бизнеса
Коментари