IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 11°
Общество
10:55 | 23 май 2019
Обновен: 21:02 | 10 май 2021

Ученици проведоха съдебен процес в Окръжен съд – Варна по мотиви на романа на Балзак „Дядо Горио“

Сред разговора със съдия Славкова, деветокласниците облякоха тоги и много умело влязоха в ролите съдия и прокурор

По материала работи: Пламен Янков
Ученици проведоха съдебен процес в Окръжен съд – Варна по мотиви на романа на Балзак „Дядо Горио“

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Окръжен съд – Варна беше домакин на открит урок по история и литература по мотиви на романа на Балзак „Дядо Горио“ проведен като съдебен процес. Учениците от 9“а“ клас на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“- Варна бяха посрещнати от съдия Иваничка Славкова – зам. председател на Варненски окръжен съд и ръководител на „Наказателно отделение“. Тя ги запозна със спецификата на делата гледани от ВОС, мястото на институция в съдебната система, като отдели внимание на престъпления в транспорта и по-специално на престъпленията завършващи със смърт при пътни произшествията.  

 

Сред разговора със съдия Славкова, деветокласниците облякоха тоги и много умело влязоха в ролите съдия и прокурор, други бяха съдебни заседатели, свидетели и адвокати, за да разиграят съдебен процес по мотиви от произведението на Балзак. Съдебният състав от ученици призна за виновни синовете на дядо Горио в злоупотреба с бащината любов, с която двамата са били благословени. Съдът отчете и вината на бащата, който при забогатяването си е изградил собственото си щастие и това на синовете си върху нещастието на много хора, които са гладували и купували многократно по-скъпо хляба си. Според тричленния състав това също е причина за трагедията му, като дядо Горио е понесъл своето наказание, защото няма по-голяма болка и наказание  от това, човек да осъзнае, че е прекарал живота си в заблуда и са го използвали.

 

В края на заседанието деветокласниците от ПГГСД „Николай Хайтов“- Варна отправиха призив към всички присъстващи в залата: “Всеки от нас е дете на родителите си и сме изправени пред предизвикателството да изпитаме любовта си към тези, които са ни създали. Нека не се интересуваме само от това, което можем да получим, а  от това, което майките и бащите ни са пожертвали за нас. Да не забравяме, че начинът, по който се отнасяме към родителите си в настоящето, ще определи начина, по който един ден нашите деца ще се отнасят към нас“.

 

Съдия Славкова уточни с усмивка, че при разгледания казус може да има само морална присъда, но според Наказателния казус злоупотребата с бащина любов не е престъпление.  

 

След края на делото всеки от учениците получи удостоверение за участие в образователната програма „Отворени съдилища и прокуратури“ на ВСС, както и екземпляр от действащата Конституция на България.

 

През учебна 2018/2019 година до момента в двата образователни проекта на ВОС „Час по правосъдие“ и „Отворени съдилища и прокуратури“ са участвали съдиите: Асен Попов, Светла Даскалова, Яна Панева, Ралица Костадинова, Цветелина Хекимова, Даниела Писарова, Диана Стоянова, Ивелина Владова, Елина Карагьозова, Иваничка Славкова и Марин Маринов. Участието им като лектори в програмите е доброволно и безвъзмездно, като до май са обхванати над 700 деца.

 

Чрез беседи, които се провеждат в учебните часове или при посещения в съда, магистратите запознават децата с разделението на властите, функциите на съдебната власт, правата и отговорностите им. Целта на образователните програми е да бъде формирана и повишавана правната култура на подрастващите.  

Коментари

Новини Варна