IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
09:30 | 12 март 2022
Обновен: 06:35 | 16 април 2024

Варна, Бургас и Добрич - с най-много бежанци от Украйна

Капацитетът за настаняване в къщи и апартаменти вече е почти изчерпан

По материала работи: Ставри Таргов
Варна, Бургас и Добрич - с най-много бежанци от Украйна

Варна, Бургас и Добрич са градовете с най-много настанени бежанци от Украйна и капацитетът за настаняване в къщи и апартаменти вече е почти изчерпан.

Това каза за Радио Варна Андрей Войников от Центъра на бесарабските българи в България. Той призова хора от други части на страната да се включат в помощта за настаняване на бягащите от войната в Украйна и апелира това да направят жители от Велико Търново, Шумен, Пловдив и София.

Отправяме апел и към хора, които могат да осигурят транспорт за извозването на бежанци от мястото им на пристигане у нас до местата, където ще бъдат настанени, каза още Андрей Войников.

От 50 до 100 обаждания на ден от бежанци от Украйна обработва Центърът на бесарабските българи, който се намира в София. За изминалите две седмици близо 500 души са се свързали с тях, за да обявят, че могат да осигурят подслон на бежанци и са предоставили къщи или апартаменти.

По думите на Войников първите бежанци дошли у нас са предимно бесарабски българи, които имат познати, дори роднини в България и разбират езика. Но сега вече идват украинци, които нямат никакви връзки с България, не разбират езика и говорят само руски или украински, не познават страната и е много трудно в общуването с тях.

„Искам да предам голяма благодарност от всички украинци, които идват в България, защото всички българи, които настаняват бежанци, ги приемат като гости и като роднини в домовете си. Всички се надяваме, че скоро ще свърши войната и бежанците ще могат да се върнат вкъщи.”, каза още Андрей Войников.

Коментари

Новини Варна