IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:40 | 23 юли 2022
Обновен: 15:16 | 18 април 2024

Кино #БезОтпадъци на плаж „Карантината“ във Варна

Международният фест ще се проведе от 2 до 9 август

По материала работи: Ставри Таргов
Кино #БезОтпадъци на плаж „Карантината“ във Варна

На 01.08. 2022, за пореден път на аспаруховския плаж “Карантината” до рибарското селище школа по изкуства „Дедал“ организира прожекция на късометражен филм, засягащ темата за “ничиите отпадъци“. Филмът се реализира от Сдружението в партньорство с БНТ 2 и засяга проблема с замърсяването на крайбрежните райони и морето.

Събитието ще бъде предшествано от почистване на трудно достъпни плажове - „Романтика“,  „Галата“, недостъпната брегова зона на местност „Зеленика“ както и плажа на кв. „Аспарухово“ – пред рибарско селище „Карантината“. Отпадъците ще бъдат извозени с лодки до плажа на рибарското селище.

Инициативата е част от кампанията Събития #БезОтпадъци - проект ”Партньорство за красива и чиста България”, програма Място България на сдружение “BG Бъди активен” с подкрепата на Фондация Кока Кола.

Доброволци и партньори ще се включат в разделното почистване на плажа с малки провокации в средата, за да подсилят посланието на инициативата. За осъществяването й Школа „Дедал“ си партнира с Морски клуб „Приятели на морето“- Варна, сдружение „Пауър Джъмп“ и рибарите от рибарско селище Карантината.

Школа „Дедал“ използва езика на изкуството, за да провокира отношение по темата за „ничиите отпадъци“, да покаже различни гледни точки и да стимулират отговорност към опазване на морето и плажовете, съхраняване на автентични морски места като плаж „Карантината“ и прилежащото Рибарско селище.

Сдружение „Пауър Джъмп“ развива активни спортни дейности чрез създаване на красиви градски пространства, стимулиращи движението и физическата активност.

Морски клуб „Приятели на морето“- Варна, работи за опазване чистотата на морето и крайбрежието, съхранявайки подводното биоразнообразие.

Международният кинофестивал за късометражно кино “Карантината” и Q-Jazz festival, организирани от екипа на Школа „Дедал“, през това лято ще се проведе от 2 до 9 август на едноименното рибарско селище. Очакват се стотици посетители от различни краища на България и чужбина.

Кинофестивалите подкрепят кампанията Събития #Без Отпадъци. Посетители и участници ще имат възможността да изхвърлят разделно отпадъците от пластмасови бутилки и метални кенчета в специално подготвени за целта инсталации.

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

Коментари

Новини Варна